A Dokitól a Nevkóig
A Dokitól a Nevkóig
Papp András / 2019-10-16 zene
A pécsi könnyűzenei élet helyszínei a 60-as évektől a 80-as évekig.

Ugyanúgy, mint most, régebben is pezsgő könnyűzenei élet volt a városban. Rövid összeállításunkban sorra vesszük azokat a szórakozóhelyeket, amelyek akkoriban a legmenőbbek voltak, és elmondjuk, mi van ma a helyükön. És persze a legtrendibb régi zenekarokról is ejtünk néhány szót.    

60-as évek

KPVDSZ  – ma: lebontották, a József utcában volt

Minden szombaton és vasárnap 17 órától 21 óráig Koszorúcskákat és Ötórai teákat rendeztek itt, a programokra ingben, zakóban és nyakkendőben jártak a fiatalok. Ezeken a rendezvényeken kizárólag élőzene szólt, mert zenekarokból nem volt hiány: Phantom, Savages, Tremoló, Funny Fools, Flamingó – ezekért a bandákért megőrültek a fiatalok.

Doktor Sándor Művelődési Ház – ma: a Bóbita Bábszínház régi, Mária utcai épülete

A Doki – csak így emlegették. A korszak legnépszerűbb zenekara, a Funny Fools játszott itt rendszeresen. A Funny Fools azért lehetett akkoriban a legnépszerűbb banda, mert nekik volt saját, magyar nyelvű koncertműsoruk, a többi zenekar egy-két saját számon kívül csak feldolgozásokat játszott.

Pannónia Szálló Nagyterme – ma: Hotel Palatinus Bartók-terem

Közszájon forgó neve Pancsi volt. Sokat játszott itt a Savages, de rengetegszer felléptek a Rózsakertben is (ugyanott volt mint ma, csak manapság átalakítás miatt zárva), mert az 1967-es nyitástól kezdve több nyáron át ők zenéltek a népszerű helyen. Néha botrányok is tarkították a Pancsi koncertjeit, hiszen egy-egy Rolling Stones vagy The Kinks dal nagyon bepörgette a közönséget, volt eset, amikor asztal- és széktörésig fajultak a dolgok.   

70-es évek

Pannónia Bár – ma: a Hotel Palatinus étterme

A 60-as évekből ez a hely maradt hírmondónak erre az évtizedre. A 70-es évek egyik legfontosabb könnyűzenei mozzanata volt, hogy itt nyílt meg a város első olyan klubja, ahol nem élőzene, hanem gépzene volt. Szombat-vasárnap a város első DJ-je, Koszits Attila játszott itt lemezjátszóról és szalagos magnóról, átütő sikerrel.

Pepita Oroszlán Hanglemezklub – ma: a Hotel Palatinus éttermével szembeni üzlethelyiség

A Pannónia Bár diszkója annyira sikeres volt, hogy 1972. szeptemberében megnyílt pont szemben a Pannóniával a Pepita Oroszlán, élén a sikeres DJ-vel, Koszits Attilával. Minden nap nyitva volt a hely délután 2-től este 10-ig, pörögtek a lemezek és a szalagok szakadatlanul, mígnem utcai hangoskodások miatt fél évvel a nyitás után bezáratták a népszerű klubot.  

Ifúsági Ház – ma: ugyanott, csak átalakítás alatt

Az IH 1975. augusztus 20-án nyitott meg, 37 évig működött folyamatosan. A kor nagynevű bandái mellett rendszeresen léptek fel helyi zenekarok is. A Ki mit tud? előselejtezőiből innen jutott tovább például a pécsi Új Menüett együttes.  

Ifjúsági Park – ma: ugyanott

Az Ifjúsági Ház megnyitása után pontosan egy évvel nyílt meg a Balokány-ligeti Ifjúsági Park. 1977-ben elkészült a Park klubháza is, a tóra épített víziszínpadot pedig a Piramis avatta fel 1978-ban. Egy-egy koncerten olykor 3-4 ezres tömeg is összegyűlt, ami ma már elképzelhetetlen.  

80-as évek

Nevelési Központ – ma: ugyanott

A legmenőbb pécsi koncerthelyszín volt! Többször játszottak itt akkor induló pécsi bandák, mint a Morris, a Coda, a Stoni Blues Band vagy akár a PMD. Több legendás koncert is volt itt, de egy kiemelkedik: a Trabant zenekar fellépése, akik Budapesten kívül csak itt játszottak, hiszen a zenekarnak összesen három élő fellépése volt.

Pécsi Galéria – ma: ugyanott

Az underground élet egyik központja volt. Nagyon sok művészeti esemény zajlott itt, a kiállításmegnyitókon is rendszeresen felléptek zenekarok. Például a PUF (Pécsi Underground Fórum, de néha Pál Utcai Fiúk néven is felléptek – nem tévesztendő össze a Szigetszentmiklóson alakult, máig működő PUF-fal), a Milleniumi Földalatti Vasútvonal, az Öregek Otthona és az 1987-ben alakult Kispál és a Borz. 

súgó
Ars Sacra Fesztivál
 
lokál
Erdei strandolás
 
zene
A gyógyszerészek csalogánya