1 link
1 link
/ 2016-03-08 súgó
A Proton Színház 1 link című előadása vendégszerepel március 12-én 17 és 20 órakor a Pécsi Nemzeti Színház N. Szabó Sándor termében. A magyar irodalom első online regényét – melynek szerzője a mai napig ismeretlen – Bánki Gergely állította színpadra Vajdai Vilmos főszereplésével. A darab rendezőjével beszélgettünk.

Mikor találkozott először az 1 linkkel és Jake Smiles figurájával?

Pár évvel ezelőtt adta a kezembe a regényt egy ismerősöm. Mit mondjak, erős élmény volt végigolvasni.

Mi vonzotta a regényben annyira, hogy első rendezésének ezt válassza?

A regény alapgondolata ma már nem újdonság (2001-ben íródott egyébként), a számítógép kínálta világban való elmerülés, és ezzel együtt a valóságtól való elidegenedés, mint felfedezés már-már közhelynek mondható. De az 1 link olyan kíméletlenül, sokkolóan és ugyanakkor szellemesen mutatja meg ezt a fajta létezést, hogy úgy éreztem, ezzel érdemes kezdeni valamit.

"Az addikcióval kapcsolatban: a net nem virtuális világ, az egy hülyeség, hanem minimum a valós kiterjesztése" – nyilatkozta a regény megjelenésekor a még mindig anonimitásban lévő szerző. Mennyire ért egyet ezzel a gondolattal?

Nem az a lényeg, hogy én személy szerint mennyire értek egyet ezzel a gondolattal, hanem az, hogy mennyire meggyőzően tálalja ezt a gondolatot a regény. Mindenkit megnyugtatok: pokoli meggyőzően. Jakes Smiles-al nem lehet nem vitatkozni: provokál, vitát gerjeszt, elgondolkodtat, és ez a lényeg!

Hogyan alkotta meg az előadásban a virtuális és a valós tér összemosását? Hogyan született a zene és a különleges látványvilág?

Először hangjátékban gondolkodtam, aztán jött hozzá a koncert-színház ötlete, vetítéssel kiegészítve, végül ezekből az elképzelésekből született meg ez a mix. Az 1 link tulajdonképpen egy nagy trip. Ezt az érzetet erősítik a zenék és a látvány is.

Miért Vajdai Vilmost választotta a monodráma főszereplőjének? Milyen volt a közös munka?

Egyértelmű volt, hogy vele akarom csinálni. Vili egyrészt totál kütyümániás figura, up to date ebben a világban, másrészt lételeme a provokáció, a határok semmibevétele (elég csak az általa létrehozott TÁP színházra gondolni), ugyanakkor folyamatosan összekacsint. Szellemes és eredeti, egyszerre tud dühítő és magával ragadó lenni. Pont, mint Jakes Smiles.

súgó
Magyarok Kenyere Ünnep
 
súgó
Űrkalandos hétvége
 
súgó
Pécsi Galéria 40