1 link
1 link
/ 2016-03-08 súgó
A Proton Színház 1 link című előadása vendégszerepel március 12-én 17 és 20 órakor a Pécsi Nemzeti Színház N. Szabó Sándor termében. A magyar irodalom első online regényét – melynek szerzője a mai napig ismeretlen – Bánki Gergely állította színpadra Vajdai Vilmos főszereplésével. A darab rendezőjével beszélgettünk.

Mikor találkozott először az 1 linkkel és Jake Smiles figurájával?

Pár évvel ezelőtt adta a kezembe a regényt egy ismerősöm. Mit mondjak, erős élmény volt végigolvasni.

Mi vonzotta a regényben annyira, hogy első rendezésének ezt válassza?

A regény alapgondolata ma már nem újdonság (2001-ben íródott egyébként), a számítógép kínálta világban való elmerülés, és ezzel együtt a valóságtól való elidegenedés, mint felfedezés már-már közhelynek mondható. De az 1 link olyan kíméletlenül, sokkolóan és ugyanakkor szellemesen mutatja meg ezt a fajta létezést, hogy úgy éreztem, ezzel érdemes kezdeni valamit.

"Az addikcióval kapcsolatban: a net nem virtuális világ, az egy hülyeség, hanem minimum a valós kiterjesztése" – nyilatkozta a regény megjelenésekor a még mindig anonimitásban lévő szerző. Mennyire ért egyet ezzel a gondolattal?

Nem az a lényeg, hogy én személy szerint mennyire értek egyet ezzel a gondolattal, hanem az, hogy mennyire meggyőzően tálalja ezt a gondolatot a regény. Mindenkit megnyugtatok: pokoli meggyőzően. Jakes Smiles-al nem lehet nem vitatkozni: provokál, vitát gerjeszt, elgondolkodtat, és ez a lényeg!

Hogyan alkotta meg az előadásban a virtuális és a valós tér összemosását? Hogyan született a zene és a különleges látványvilág?

Először hangjátékban gondolkodtam, aztán jött hozzá a koncert-színház ötlete, vetítéssel kiegészítve, végül ezekből az elképzelésekből született meg ez a mix. Az 1 link tulajdonképpen egy nagy trip. Ezt az érzetet erősítik a zenék és a látvány is.

Miért Vajdai Vilmost választotta a monodráma főszereplőjének? Milyen volt a közös munka?

Egyértelmű volt, hogy vele akarom csinálni. Vili egyrészt totál kütyümániás figura, up to date ebben a világban, másrészt lételeme a provokáció, a határok semmibevétele (elég csak az általa létrehozott TÁP színházra gondolni), ugyanakkor folyamatosan összekacsint. Szellemes és eredeti, egyszerre tud dühítő és magával ragadó lenni. Pont, mint Jakes Smiles.

lokál
Tettyei Romok: Tök jó lesz minden! (Jóslatok 2016-ra)
 
zene
Made in Pécs Fesztivál – Vendég: Józsefváros
 
zene
Mayberian Sanskülotts