Zöldáram: a cefrétől a Napig
Zöldáram: a cefrétől a Napig
promo / 2022-09-22 lokál
A víziközmű-szolgáltatás energiaintenzív ágazat, Pécsett több ezer villamos energiával működtetett szivattyú, berendezés és gép biztosítja, hogy a mélyfúrású kutakból termelt ivóvíz a Mecsekre is feljusson, a használt víz pedig biztonságosan a szennyvíztisztító telepre érjen. 

A TETTYE FORRÁSHÁZ a szolgáltatáshoz évente 11 millió kWh villamos energiát használ el (ez 4400 háztartás átlagfogyasztásának felel meg). A társaság számára ezért gazdasági és környezetvédelmi szempontból is kiemelten fontos a minél energiahatékonyabb működés.

240 család energiaigényét megspórolják a kútra szabott szivattyúk 

A cég az elmúlt években jelentős erőfeszítéseket tett, hogy csökkentse felhasználását. Korszerűsítették például a környékbeli települések és Pécs vízigényét kiszolgáló fő víztermelő kutakat, gépházakat. Ma már a kutakra optimalizált, gazdaságosan működő szivattyúk hozzák fel a vizet a föld mélyéből; a szakemberek a szerkezeteket minden kút esetében az egyedi adottságokhoz alakították, a kapacitásnak és a vízkivételnek leginkább megfelelőre szabták a cég műhelyében.

A rendszeres csőtisztítások, fejlesztések, a hálózati vízveszteség visszaszorítása eredményeként jóval kevesebb energia felhasználásával kerül a kiváló minőségű ivóvíz a poharakba: a legfőbb vízbázis energiaigénye éves szinten mintegy 600 ezer kilowattórával csökkent (ez 240 háztartás éves energiaigényét fedezné).

Fele zöld

Amiben azonban igazán élen járnak, az a megújuló energiaforrás használata: a TETTYE FORRÁSHÁZ villamosenergia-felhasználásának több mint 45 százaléka zöldenergia, a társaság által megtermelt áram.

A városban és vonzáskörzetében naponta keletkező 26 ezer köbméternyi szennyvíz és beszállított hulladék (mint például cefre, menzai maradék) a tisztított víz mellett áram, hőenergia és komposzt formájában éled újjá. A pécsi szennyvíztelepen működő biogáz erőmű kitermeli a telep teljes villamosenergiaigényét, az épületet is a gázmotorok hűtővizének segítségével fűtik. Az évi 5 millió kWh zöld áram és a hőenergia a rendszerbe visszaforgatva biztosítja a tisztításhoz szükséges energiát.

A telepen egyébként szinte semmihez nem használnak ivóvizet, naponta 350 köbméternyi vizet váltanak ki visszaforgatott, újrahasznosított szennyvízzel.

A társaság több zöldfejlesztésen dolgozik, már a próbaüzeme zajlik a teljesen átalakított szennyvíztelepen, amely során újgenerációs, kedvezőbb felhasználású berendezésekre (például turbófúvókra) cserélték a régi szerelvényeket.

A cél a lehető legteljesebb energiafüggetlenség elérése – ehhez azonban további beruházásokra van szükség. A tervek közt szerepel több, összesen 4,5 MW kapacitású napelempark létesítése, hosszú távon ez teremti meg a biztonságos és finanszírozható víziközmű-ellátás feltételeit.

(X)

zene
mïus, Agavoid
 
súgó
Múzeum Utca Plusz és a római örökség
 
súgó
Az első rajzaim