Zöld Folt Közösségi Kert
Zöld Folt Közösségi Kert
Árvai Péter / 2019-09-17 lokál
A Palatinus Hotel és a Belvárosi Könyvtár közötti telekre csak két zárt ajtón keresztül jut be az ember, ettől lesz még intimebb ez a hely. A Zöld Folt Közösségi Kertben jártunk.

Az egykori Sóhivatal hátsó kertjében állunk Hajba Gergővel, a közösségi kert egyik szervezőjével. Kutatási témája volt a városi mezőgazdaság, és Pécsre visszaköltözve gondolta úgy, hogy jó példával járna elől. Ekkor már volt egy formálódó közösség, akik szintén helyet keresetek a közös kertészkedéshez. Az önkormányzat és az állam – mint tulajdonosok – meggyőzését követően tavaly szeptemberben láttak neki a munkának. „A hetvenes-nyolcvanas évek óta nem történt itt semmi, amikor idejöttünk, akkor méteres bálványfák, vadszőlő, csalán nőtt leginkább, a kert jó része gyakorlatilag megközelíthetetlen volt” – mondja Gergő. Ezt ki kellett takarítani, miközben rengeteg dolog jött ki a földből: itt hagyott használati tárgyak, tejeszacskók a nyolcvanas évekből, és sok minden más.

A kezdésben segített, hogy az Erősödő Civil Közösségek pályázatán nyertek félmillió forintot, a helyet pedig ingyenesen használhatják, hiszen főleg az a fontos, hogy valaki élettel tölti meg a területet. Gergő szerint a legfontosabb céljuk, hogy lehetőleg kutyabarát, gyermekbarát és úgy általában, emberbarát helyet csináljanak. „Eszmét cserélünk, magokat cserélünk, bizalmat építünk, jól érezzük magunkat. A magyar társadalomból nagyon hiányzik a bizalom, tele vagyunk töréspontokkal, és nagy szükségünk van arra, hogy több időt töltsünk egymás között. Szeretnénk, hogy a városi ember kedvet kapjon ehhez, mert ez egy alapvetően hasznos hobbi” – foglalja össze a lényeget. Jelenleg harmincnégy parcellájuk van, egyenként 2-3 négyzetméteresek, ezeket magánszemélyek, párok, családok művelik, így számlál most nagyjából negyven főt az aktív közösség. Szerencsére kártevők nincsenek, ami külön kedvez az organikus kertészkedésnek, a Király utca kávézói közül pedig több is rendszeresen nekik adja a kávézaccot.

Jellegéből fakadóan ez egy zártabb hely, ezért rendszeresek a nyitott rendezvények. Május végén részt vettek a Nyitott Udvarok Napján, gyakoriak itt a házibulik és az akusztikus koncertek. Az igényt jól mutatja, hogy a felszabaduló parcellákra várólista van, ami egyszerre remek és persze rossz is. Szeptember 7-én volt az Országos Közösségi Kertek Éjszakája, amihez Gergőék is csatlakoztak, szeptember 20-27. között pedig a Globális Klímahéthez kapcsolódóan lesznek itt változatos rendezvények.

lokál
Mi kerülhet a lefolyóba? Csak a 3P!
 
súgó
Budapesti Fesztiválzenekar
 
zene
Dirty Dawn