Uránia Live: Pécs hívja Londont!
Uránia Live: Pécs hívja Londont!
Maljusin Mih / 2015-09-11 lokál
Jól indul az ősz a hosszú álom után újból csúcsformát mutató Uránia moziban.  Az idei évadban öt balett- és operaelőadást importálnak Nagy Britanniából, a Royal Opera House-ból egyenesen a pécsi vászonra.

A közvetítés élő, egyenes adás, a színpadon játszódó történetet azonnal a mozivásznon látjuk viszont. A közönség Londonnal együtt lélegezve követheti nyomon az előadások cselekményét, az élő adás minden bájával és kockázatával együtt. A műsor egyszeri és megismételhetetlen élmény, ezért minden produkciót csak egyetlen alkalommal tekinthetünk meg a moziban.

A Royal Opera House Nagy Britannia legnagyobb és egyben legrégebbi operája. Nevét már a barokktól kezdve jegyzi a zenetörténet, amikor Hӓndel-darabok ősbemutatóinak színhelye volt a Covent Garden.

Szeptember 22-én, kedden 20:15-kor az Uránia Live programsorozat nyitányaként Prokofjev 1935-ben íródott egészestés, háromfelvonásos balettelőadását tekinthetjük meg. Az előadás a közkedvelt Rómeó és Júlia című Shakespeare darab balett-feldolgozása. Az előadás Kenneth MacMillan 1965-ös klasszikus rendezésének felújított változata.

Az élő, műholdas közvetítések sorozata ezzel nem zárul le az Urániában. 2015. szeptember 22. és 2016. április 25. között további négy előadást nézhetünk meg a fősodorból. Műsoron lesz még november 17-én Mozarttól az első éjszaka nemesi előjogát humorosan pellengérre állító Figaro házassága, december 29-én pedig, az ünnepi hangulathoz illően Csajkovszkij karácsonyi meseoperája, A diótörő. A következő év februárja Verdi alapművével, a kaméliás hölgyként ismert párizsi kurtizán történetét feldolgozó Traviatával kezdődik, majd a sorozat áprilisban Donizetti legismertebb darabjával, a skót Rómeó és Júliának is nevezett Lammermoori Luciával zárul.

Opera- és balett-gyorstalpalónak kiválóan alkalmasak az előadások, de tapasztalt operába járók számára is tartogat meglepetéseket az élő közvetítés. A jegyár egységesen 2200 Ft.

lokál
Túlélni a nyarat - 20 tuti pécsi tipp a forróság ellen
 
súgó
Finlandia 100
 
lokál
FesztiválszezON