Ligetit ünnepli a magyar klasszikus zene napján a PFZ
Ligetit ünnepli a magyar klasszikus zene napján a PFZ
promo / 2023-05-24 súgó
Különleges programmal várja közönségét a Pannon Filharmonikusok május 30-án, a magyar klasszikus zene napján a Kodály Központban. A Ligeti, a magyar lángelme című koncerten remek vendégművészek, Ajtony Csaba és Kelemen Barnabás közreműködésével a 20. század második felének egyik legnagyobb újítója, az idén 100 éve született Ligeti György zenei univerzumába nyerhetünk bepillantást.

Az évad egyik legizgalmasabb zenei eseményének ígérkezik a Pannon Filharmonikusok május 30-i hangversenye, amely a háború utáni zeneszerző nemzedék egyik legnagyobb alakja, Ligeti György előtt tiszteleg születésének 100. évfordulója alkalmából. A rendkívül átgondoltan összeállított hangversenyen a szerző három, különböző stílusban írt emblematikus műve hangzik el, a román népzenéből merítő, korai alkotói korszakához köthető Concert Românesc, az apró hangzásbeli változásokból harmóniát szövő Lontano, valamint a kései, a kísérleti megoldásokat a hagyományos zenei formákkal és dallamokkal ötvöző Hegedűverseny, amelyet a mű talán legautentikusabb magyar előadója, Kelemen Barnabás szólójátékával hallhatunk.

A programban más, a szerzőre inspirálóan ható zeneszerzők alkotásai is helyet kaptak, így a koncert nem pusztán keresztmetszetet nyújt Ligeti művészetéről, hanem az értő zenehallgatást segítve kontextust is ad a művekhez. Elhangzik a reneszánsz polifónia egy kiemelkedő darabja, Ockeghem Deo gratias című, 36 különböző énekszólamra komponált műve és a matematikai szépséget zenében kifejezésre juttató Ligeti-kortárs, Conlon Nancarrow gépzongoraetűd-sorozatának 5. számú darabja is – mindkettő az est dirigense, Ajtony Csaba (nyitóképünkön) zenekari hangszerelésben.

A koncert karmestere, aki korunk és a közelmúlt zenéjének szakértő tolmácsolója, ezúttal nemcsak vezényelni fogja a műveket, hanem mesél is róluk a műsorszámok között, így Ligeti muzsikájának legrejtetteb szépségei azok előtt sem maradnak feltáratlanul, akik kevésbé jártasak a 20. század második felének muzsikájában.

Pécsiként igazán szerencsések lehetünk, hogy a Kodály Központ páratlan akusztikájú termében hallgathatjuk meg ezeket a nem gyakran műsorra tűzött darabokat, érdemes lesz tehát megragadni a különleges alkalmat, és eljönni a Pannon Filharmonikusok Ligeti-estjére!

Jegyek 2490 forintos áron kaphatók a Kodály Központ jegypénztárában és a Jegymesteren.

További információ a koncertről: www.pfz.hu

 

súgó
A nulladik perc
 
súgó
INSTA
 
zene
Mike Stern / Bill Evans Band feat. Tom Kennedy & Nicolas Viccaro