Túlélni a nyarat - 20 tuti pécsi tipp a forróság ellen
Túlélni a nyarat - 20 tuti pécsi tipp a forróság ellen
szerk / 2019-07-29 lokál
Június elején és az elmúlt hetekben megkaptuk a bemutatót a kánikulából, elviselhetetlen volt a hőség a városban. És a java csak most jön! A premierből ítélve nem lesz egy fáklyás menet ez a nyár sem, ezért összegyűjtöttünk 20 tippet, hogy hogyan éld túl Pécsett a klímakatasztrófa egyik erős jelzését, az elviselhetetlen kánikulát.   

Szökőkút

A pécsi szökőkutakban tilos fürdeni! Ezt jó, ha az elején tisztázzuk. De azt senki nem tiltja meg, hogy a lábunkat lehűtsük egy kicsit. Erre a legalkalmasabb helyszín a Széchenyi téri csobogó, ahol már most sokan ücsörögnek lábukat a vízbe mártva. A Városháza előtti szökőkút is zseniális erre a célra, a gyerekek szeretik is nagyon. De sorolhatnánk a Jókai téri, a Szent István téri és a Színház téri szökőkutakat is azzal a megjegyzéssel, hogy a városban jó lenne több hűsítő pont is.

Permetkapu

Jobb későn, mint soha, gondolhatták a döntéshozók és néhány éve elkezdték felállítani a permetkapukat a város legfrekventáltabb pontjain. Elképesztően kellemes érzés átmenni alattuk kánikulában, nem is hinnénk, hogy ennyire kevés vízpermettel mennyire le lehet hűteni magunkat. Akinek nagyon melege van, nyugodtan álldogáljon alatta, ameddig csak szeretne, maximum kilökdösik alóla azok, akik szintén hűsölni szándékoznak egy kicsit.  

Strand

„A legjobb 20 pécsi strand” címmel akartunk összeállítást készíteni ebben az őrjítő melegben, de rajtunk kívülálló okokból nem tudtuk ezt megvalósítani. Kettő van, elégedjünk meg ennyivel egy 150 ezres nagyvárosban. A Hullám és a Pollack áll a fürdőzők rendelkezésére, mi az utóbbi mellett tesszük le a voksunkat. Bár a nemrég befejeződött új út építése miatt a strand területe jócskán lecsökkent, még mindig a legszebb környezetet nyújtja a pihenni és a fürdeni vágyóknak. 

Erdő

Sokszor leírtunk már, hogy mennyire szerencsések vagyunk a Mecsek miatt, most, ebben a hőségben kétszer is aláhúznánk a jelentőségét. Hiszen nagyon egyszerű dolgunk van elmenekülni a hőség elől. Csak fel kell pattanni egy mecseki buszra, és egy rövid séta után már élvezhetjük is az enyhet adó erdő minden szépségét.

Cella Septichora

Irány a föld alá hűsölni és tanulni! A Cella Septichora azon túl, hogy szép élményekkel ajándékoz meg, még hűvös is, ami elhelyezkedését tekintve nem csoda. A pécsi ókeresztény sírkamrák a világörökség részét képezik, ilyen nagyszámú és változatos arculatú ókeresztény emlék az európai provinciákban máshol nem került elő. A bibliai és más vallási tárgyú jelenetekkel, ókeresztény szimbólumokkal ékes falfestmények a késő római ókeresztény művészet kiemelkedő alkotásai. A nyári időszakban a Cella este 6-ig nyitva van, utána meg már kint is enyhül az idő.

Tettyei Mésztufa Barlang

Kezdjük a legfontosabbal: a Tettyei Mésztufa Barlangban télen-nyáron 14 fok van. Ez kell most nekünk! Szakmai idegenvezetéssel lehet körbejárni a barlangot, a túrák minden egész órában indulnak, a séta kb. 45 perc. Nyáron 10:00-tól 19:00-ig van nyitva a látványosság, a felnőtt belépő 1200 Ft, azaz bőven megéri az árát egy-egy hőgutától gyötört napon. A túra során láthatjuk, hogy egykor barlanglakások is voltak itt, melyek ugyan nem irigylésre méltó lakhelyek, de a forróságban el tudnánk viselni néhány napra.

Texas Bár

A Pécsi Püspökség nagyszerű, idegenvezetéssel egybekötött programokat szervez, melynek része egy eddig titkos hely megtekintése is, a Texas Bár. Ez a létesítmény a püspöki pincerendszerben található, mélyen a föld alatt, úgyhogy az élményen kívül hűsölni is lehet itt. Ez az a titkos hely, ahová a 70-es években Cserháti József püspök privát beszélgetésre vonult bizalmasaival a lehallgatókkal teletűzdelt Püspöki Palotából. Igazi kuriózum, örülünk, hogy bárki megnézheti!

Orfű

Nekünk, pécsieknek Orfű a Riviéra! Jobb nyári kikapcsolódás el sem képzelhető mifelénk. A két tó fantasztikus, fizetős és szabadstrandok váltogatják egymást a partján, így ki-ki az igényének megfelelő csobbanást választhatja. Mi a szabadstrandokra esküszünk, ám egy őrültebb napon szívesen megyünk az Aquaparkba is kipróbálni a vízi attrakciókat. 

Wakeboard

Pécs egy-kettőre wakeboard nagyhatalom lett, bár szerintünk a tüskésréti pálya megnyitása előtt nem sokan tudták, hogy mi fán is terem ez a sport. A Central Wakeboard Park 15 hektáros területen helyezkedik el, és a vízisí, valamint a wakeboard mellett számtalan kikapcsolódási lehetőséget nyújt. De mi most maradjunk a vízisportoknál, mert hűsölni akarunk! A lényeg: ha lövésed sincs ezekhez a sportokhoz, ne aggódj, hiszen ez esetben többet leszel a vízben, mint szárazon, és a kánikulában éppen ez a cél!  

Pintér-kert

A Tettye alapból egy jó menedék a forróság elől, de tuti tippként a Pintér-kert felkeresését javasoljuk. A gyönyörű arborétumban enyhet adó fák sokasága várja az érdeklődőket, nagyszerű érzés megpihenni egy ilyen csodaszép környezetben. A Pintér-kert hétköznap 16 óráig, hétvégén 18 óráig van nyitva, a belépő csak 400 Ft, azaz nagyon olcsón tölthetünk el akár néhány órát is egy fantasztikus helyen. A hűsölés mellett érdemes elmélyülni egy kicsit az itt található ritka és védett növények megismerésében és megszeretésében.  

TV-torony

A Tv-torony kilátója az egyik leghuzatosabb pécsi pont, ebből kifolyólag még a legnagyobb melegben is enyhet adó szél fúj a magasban. A látvány pedig káprázatos! Hiába volt már valaki milliószor a TV-torony kilátójában, órákat is el lehet tölteni itt, és fürkészni a messzeséget ismerős távoli pontokat keresve. A kinti hűsölésen kívül bent is lehetőség van frissülni, a presszó mindenki előtt nyitva áll, egy jéghideg itallal a kézben tovább lehet gyönyörködni a látványban.

Mecseki kisvasút

A Mecseki kisvasút az ország legrövidebb kisvasútja, ami nem akadályoz meg minket abban, hogy rajongásig szeressük. Az állatkert és a volt vidámpark között robog a vonat, amit a gyerekek nagyon szeretnek, de úgy vettük észre, hogy a felnőttek még jobban élvezik a „száguldást”. Az erdei útvonal garantálja az enyhet, egy vonatút után be lehet sétálni az erdőbe és folytatni a hűsölést, távol a város zajától és forróságától.   

Semiramis Garden Panoráma

A Tettye zsenialitásáról már értekeztünk. Aki megfáradna a tettyei sétája során, annak nem tudunk jobb tippet adni, minthogy keresse fel a Semiramist. Az enyhet adó fák tövében édes a pihenés, amit feldobhatunk egy-egy frissítővel, de az étlapot is érdemes átnézni, hiszen minden napszaknak megfelelően találhatunk finom harapnivalót a kínálatban. Imádjuk ezt a helyet, gyönyörű környezetben fekszik, ráadásul hűs is, ami nekünk most a legfontosabb.  

Blöff Café

A Színház téri Blöff az elhelyezkedésének köszönheti azt, hogy gyakorlatilag folyamatosan árnyékban van. A színház épületének oldalában bújik meg a kis kávézó és terasza, ami majdnem egész nap hűs árnyat biztosít a vendégeknek. Amikor a Király utcai teraszokat szétégeti a Nap, de nem akarod elhagyni a belvárost, menekülj ide a hőség elől, hidd el, próbáltuk már, és nagyon bejött.   

KIOSZK

Örök jóság, évtizedek óta biztos pont a hűsölni vágyóknak. Úgy volt, hogy a környékbeli ásatások miatt idén zárva marad a KIOSZK, de szerencsére nem így történt. A fák árnyékában öröm minden itt eltöltött perc, ráadásul pár percnyi sétára vannak innen a legfontosabb pécsi látnivalók, úgyhogy csillagtúra-szerűen be lehet barangolni a történelmi belvárost, vissza-vissza térve ide némi frissítőért. 

Káptalan Kert

Új-régi helyszín. Új, hiszen Káptalan Kert néven nyitott újra a Káptalan utcai Szabadtéri Színpad, ahol a színházi előadások mellett mostantól koncertek is lesznek. Régi, hiszen már az 50-es évektől szórakozóhelyként üzemel a placc. Egy dolog azonban változatlan: a hatalmas gesztenyefák, melyek koronája szinte teljesen beborítják a presszó részt, kényelmes hűvöst biztosítva a nyugodt szórakozáshoz. Egy pohár jégbe hűtött pezsgő a kézbe, és már el is jön a Kánaán.  

Hirdi kutyastrand

Az őrjítő forróságban gondoljunk házi kedvenceinkre is. Nagy öröm a kutyásoknak, hogy Hirden van egy nagyon jó kutyás strand! Ez azért fontos, mert hozzánk legközelebb csak a Balatonon találhatunk hasonlót, így nem is csoda, hogy az ország minden tájáról érkeznek ide kutyusokkal vendégek. A 200 méteres partszakaszon sekély vízben játszhatnak a kutyák, miközben a gazdák a parton hűsölhetnek. Nyitva minden nap 10:00-tól 19:00-ig, a pontos cím pedig: Pécs-Hird, Nádas dűlő 2. 

Malomvölgy tó

A déli városrész legcsodálatosabb része a Malomvölgyi tó és parkerdő. A tóban tilos fürdeni, de egy gyors hűsítés miatt a lábat nyugodtan bele lehet lógatni. A fantasztikus, árnyas, rendezett környezet egész nyáron csábító, fogjatok egy plédet és vészeljétek át a legmelegebb napokat itt. Pro tipp: A Rockmaratonnak egykor helyet adó Arborétumba is menjetek el, a katlanban számtalan hűs hely található, viszont szúnyogirtót vigyetek magatokkal, mert elég elkeserítő ez ügyben a helyzet. 

Éger-völgy

Kedvelt kirándulóhely, nem véletlenül. Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy ide nem nagyon süt be a Nap. Ez pedig hatalmas ziccer nyáron, nem érdemes kihagyni. A tó, a patak és a rengeteg fa tuti menekülési opciót biztosít a kánikula elől. Kutyák, gyerekek, idősek, fiatalok mind-mind jól érzik itt magukat, ha még nem jártál erre, feltétlenül pótold ezt a hiányt. Odafelé és visszafelé kihagyhatatlan a Teca Mama Kisvendéglője.

Öt liter sör, tüskével

Nem tudjuk lezárni ezt a szép összeállítást mással, mint egy örök klasszikussal. Igaz, hogy nem true pécsi kánikula elleni tippről van szó, hanem univerzálisról, de hosszas vita után, szerepeltetjük ajánlataink között. Pláne úgy, hogy a közmédia is alkoholfogyasztásra buzdít a nagy kánikulában! Persze ez mind csak vicc, nyári jókedvünk miatt mókázunk egy kicsit. Mindenkinek kellemes nyarat kívánunk, és ha valaki a városban tölti a szabadságát, reméljük, tudtunk segíteni néhány enyhet adó tippel.

súgó
Egymásra néző ablakok
 
lokál
BRODKA x RESERVED
 
ételital
Vietnámi hét a Balkán Bisztróban