Több mint 65%-os készültségen a szennyvíztisztító telep korszerűsítése
Több mint 65%-os készültségen a szennyvíztisztító telep korszerűsítése
promo / 2021-04-14 lokál
2019 tavasza óta zajlik Pécs egyik gigaprojektje, a városi szennyvíztisztító telep korszerűsítése, amelyre az önkormányzat rendkívüli, mintegy 7,2 milliárd forint európai uniós támogatást nyert a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP-2.2.2-15-2016-00056) keretében.

A Strabag Építőipari Zrt. kivitelezésében zajló fejlesztések a jelenlegi mechanikai és biológiai tisztítás mellett többek között lehetővé tesznek egy újabb, harmadik tisztítási fázist is. A tisztítási folyamat végén így közel 100%-os lesz a Duna vízgyűjtő területére engedhető víz tisztasága. Január óta már átmeneti, próbaüzemeltetéssel (és jó eredményekkel) működik az újonnan épült 9000 köbméteres reaktortérfogatú biológiai medence, illetve az egyik utóülepítő medence is teljes szerkezeti, gépészeti felújításon esett át. Jelenleg is zajlik az egyik 9000 köbméter térfogatú régi biológiai medence átépítése.
A szennyvíztisztító telep jelenleg Pécset és tizenkét környező települést szolgál ki, ez mintegy százhatvanezer embert jelent. Évente mintegy tízmillió köbméter szennyvizet fogadnak be és kezelnek, éppen ezért fontos kiemelni, hogy az építési, átalakítási munkálatok a régi tisztítómű folyamatos üzemeltetése mellett zajlanak.
A beruházást követően a telep megnövekedett kapacitással akár kétszáztízezer ember szennyvizét fogadhatja és a mostaninál is tisztább formában tudja majd a használt vizet visszaengedni a természetbe. A telep tervezett tisztítási kapacitása 55000 köbméter/nap. Ezzel a hatalmas fejlesztéssel egy újabb lépést tesz a Tettye Forrásház a város tisztább jövője felé.

(X)

film
Kék Pelikan
 
film
Yao utazása
 
film
Furiosa: Történet a Mad Maxből