Múltunk, jelenünk és jövőnk
Múltunk, jelenünk és jövőnk
promo / 2022-12-08 lokál
A népesség öregedésének üteme sokkal gyorsabb, mint valaha. Mára a 60 év felettiek száma meghaladja az 5 évnél fiatalabb gyermekekét, és ez a tendencia valószínűleg nem is fog változni. A múlt és jelen demográfiai változása minden országnak komoly kihívásokat jelent a jövőben. Mennyire függünk az idős generációtól? 

Bár a statisztikák komor képet mutatnak, világszervezetek, kormányzatok és gazdasági szereplők az idős embereket egyre inkább a fejlődéshez hozzájáruló személyeknek tekintik, akik tudása és tapasztalata nélkülözhetetlen nem csak a társadalmak, de a gazdaság javulása érdekében is.

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Transzdiszciplináris Kutatások Intézete helyi szinten vette kezébe ezt a problémát és az EIT (European Institute of Innovation and Technology) Health támogatásával létrehozta két nagyszabású projektjét, melyek igen szoros kapcsolatban állnak egymással, mégis mindkettőnek más és más a szerepe.

A Szépkorú Hálózat nevet viselő projekt kifejezetten Pécs idős lakosságának szól. A Hálózat egy kiadvány, valamint egy weboldal segítségével összegyűjtötte azokat a szabadidős és kulturális programokat, szociális szolgáltatásokat és lehetőségeket, melyek az idős emberek életminőségének javulását szolgálják. A hálózathoz folyamatosan lehet csatlakozni, főként azon szervezeteket várják, akik a kultúra és szabadidő, a foglalkoztatás-képzés területén mozognak, de szívesen fogadják a szociális alapszolgáltatásokban, és az idősek szakosított egészségügyi ellátásában jártas szervezeteket is. Bővebb információ és csatlakozás: www.szepkoruhalozat.hu

Másik kiemelt projektjük az Ezüst Gazdaság címet kapta, mely leginkább az idős generáció gazdasági helyzetét, valamint gazdasági potenciálját helyezi fókuszba. Összefogásban a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával és a Pécsi Egészségipari Innovációs Központtal létrehoztak egy konferenciasorozatot, mely minden alkalommal más-más témát boncolgat. Első alkalommal az egészségipar képviselői, a turizmusban jártas szakemberek azt vizsgálták, hogy az ezüst gazdaság miként tud gazdasági növekedést előidézni ebben a szektorokban. A soron következő eseményen a társadalmi innováció (aktív idősödés, otthonápolás és rehabilitáció, innováció az idősápolásban, az egészségbiztosítás kihívásai, stb.) szerepét emelték ki. A konferenciák alkalmával hangsúlyozták, hogy az idősebb korosztály életminőségének javítása nem csak szociális jelentőséggel, hanem jelentős gazdasági potenciállal is rendelkezik. Az Ezüst Gazdaságban rejlő kimagasló multiplikátor hatás kitűnő lehetőséget teremt, kiváltképp az olyan turisztikai és kulturális területekkel rendelkező területen, mint a dél-dunántúli régió. A konferenciasorozat következő alkalmáért érdemes az intézet weboldalát figyelni: www.itdweb.hu

(X)

 

film
Amíg tart a nyár
 
zene
Color Night a Siklósi Várban
 
lokál
Pécs Street Art