Külvárosi gasztró: Mackó Söröző
Külvárosi gasztró: Mackó Söröző
szerk / 2015-09-09 ételital
Ebben a rovatunkban eltávolodunk egy kicsit a belvárostól és Pécs külső részei felé vesszük az irányt. Olyan vendéglátóhelyeket mutatunk be, melyek kiesnek a fősodorból, emiatt kevesen ismerik őket, pedig vannak, léteznek és gyönyörűen kiszolgálják a betérő vendégeket. Sorozatunk hetedik részében a keleti városrész egyik régi helyét, a Mackó Sörözőt látogattuk meg.

A keleti városrészben szeretünk a legjobban portyázni akkor, amikor ehhez a rovathoz keressük a legmegfelelőbb kocsmát. Egyik ilyen keresgélésünk során fedeztük fel a Mackó Sörözőt, amit elég hamar meg is kedveltünk, sőt, egy olyan közjátékba is belecsöppentünk vizitálásunk során, ami egyáltalán nem jellemző egy italkimérő egységben. De kezdjük az elején!

A Hársfa utca és a Torda utca sarkán álló ház aljában található a műintézmény, ahová egy kitárt kapun keresztül vezet az út. Az udvar végén jobbra található maga a kocsma, melynek bejárati ajtaja felett „Kórterem” felirat áll. Közvetlenül nyitás után érkezünk és kikérjük az ilyenkor szokásos két hosszú kávénkat. Ekkor jön az első meglepetés! Nem ám modern gépi kávé, még csak nem is hitvány porkávé, hanem hivatalos kotyogósban készülő kávé áll itt a kedves vendégek rendelkezésére. Így tehát várnunk kell, de ezt egyáltalán nem bánjuk, mert van időnk körbenézni. Nem túl bonyolult a berendezés: 4 asztal a hozzá tartozó székekkel, 1 csocsó, 1 régi játékmackó, 1 régi rádió, dekorációképpen pedig régi lemezborítók (Linda, Hofi, Szűcs Judith) és egy pár hokiütő a falakon. Átfutjuk az itallapot: a csapon Tuborg van (330 Ft/korsó), a kávé 125 Ft, 4 cent szilvapálinka 250, a folyóbor decije pedig 60 Ft. Közben elkészül a kávénk, a szervírozás közben beszédbe elegyedünk a csapos úrral, aki elmondja, hogy ez a hely már több mint 60 éves, régen Kismackó volt a neve, reggel 9-től van nyitva és bográcsozni is lehet az udvarban. Beszélgetnénk mi még tovább szívesen, de öten érkeznek a kocsmába, akik első ránézésre vendégek, de pillanatokon belül kiderül, hogy mégsem azok. Állatvédők jöttek, akik a tulajjal szeretnének beszélni! Mielőtt sokan a szívükhöz kapnának, elmondjuk, semmi komoly dolog nem történt, csupán annyi, hogy vendéglátónk a két hetes türelmi idő előtt hozott el egy kiskutyát a menhelyről, de közben jelentkezett érte az eredeti gazdája, és most sajnos vissza kell adni neki a kutyát – vagy valami ilyesmi volt a sztori, nem hallgattuk végig, inkább kimentünk a kerthelyiségbe, hadd folytassák le nyugodtan a hivatalos megbeszélést a felek. A kert tényleg elég nagy, 8 asztal van, a berendezése meg olyan, amilyen. Semmi cicoma, semmi extra, annyi a funkciója, hogy a szabad ég alatt is lehet inni. Egy extrát azért felfedezünk a kinti asztalok egyikén: szerintünk ez az egyetlen kocsma a városban (és talán az egész országban), ahol a Humanitás című folyóiratot, a Mozgáskorlátozottak Országos Egyesületének lapját lehet olvasgatni iszogatás közben.        

Mackó Söröző, Hársfa utca-Torda utca sarok

súgó
Kockák és buborékok
 
lokál
Made in Pécs-díj 2017 – Kultúra Junior
 
zene
Badgirls + Collective Machine