Dokumentumfilm készül a Mecseki Láthatatlanokról
Dokumentumfilm készül a Mecseki Láthatatlanokról
Papp András / 2021-02-08 lokál
Láthatatlanok – A mecseki remény 12 napja. Ez a munkacíme Cs. Nagy Sándor rendező és Sashegyi Zsófia újságíró dokumentumfilmjének, ami az 1956-os forradalom leverése után alakult Mecseki Szabadságharcos Csoport történetét dolgozza fel a főszereplők megszólaltatásával. A film befejezéséhez pénzre van szüksége a készítőknek, ezért közösségi gyűjtést indítottak.

Még néhányan köztünk élnek azon hősök közül, akik 1956. november 4-én – amikor a Forgószél hadművelet keretében a szovjet csapatok elindultak Magyarország felé, hogy vérbefojtsák a forradalmat – fegyvert ragadtak és bevették magukat a Mecsekbe, hogy gerillaharcot kezdjenek a világ legnagyobb szárazföldi hadseregével szemben. Az erdőbe, amelyben azelőtt vasárnaponként békésen kirándultak a családdal, sokakat hajtott a közös vágy: visszaverni az oroszokat. Ők voltak a Mecseki Szabadságharcos Csoport tagjai (ismertebb nevén a Mecseki Láthatatlanok), sorukban egyetemisták, bányászok és őket támogató városlakók, akik a legújabb kutatások szerint ezren, de néhány napig akár kétezren is lehettek. A hősök, mit sem törődve a képtelen túlerővel, felvették a kesztyűt és a vakmerő harc meghozta gyümölcsét. A maroknyi, elszórt csapatokban küzdő ember érzékeny veszteségeket tudott okozni az erdei terepen nehezen boldoguló tankoknak és harckocsiknak.

Sashegyi Zsófia újságíró és Cs. Nagy Sándor rendező a résztvevők megszólaltatásával és főszereplésével hiánypótló dokumentumfilmet forgatott. Beszélgettek – többek között – Tésenyi Ferenccel (aki a forgatás után nem sokkal meghalt), a hazatért ausztráliai vendéglőssel, Farkas Józseffel, és a Berlinben élő képzőművésszel, Lux Antallal is. A további szereplők felkutatása folyamatban van, ám a film nagy része már teljesen elkészült, de a végső befejezéshez még sajnos többmillió forint hiányzik. Teljesen érthetetlen és elképesztő, hogy a filmet eddig sem a Nemzeti Kulturális Alap, sem a Nemzeti Filmalap, sem a Nemzeti Filmintézet, sem a Médiamecenatúra nem támogatta. Jó hír viszont, hogy a pécsi önkormányzat beáll a film mögé. Az ügy felkarolója, Horváth Tamás, az önkormányzat Kulturális Bizottságának elnöke megkeresésünkre elmondta, tervben van, hogy a készülő filmet anyagilag is támogatni fogja a város, döntés az ügyben a közeljövőben várható. Ettől függetlenül az alkotók a közönséghez fordulnak, és kérik, hogy aki teheti, pénzadománnyal támogassa a hiánypótló, értékes filmet. Online támogatási módról a projekt Facebook-oldalán lehet tájékozódni, de van lehetőség közvetlen banki átutalásra is: 11773425-04736372, név: Nagy Sándor „Mecseki”.

 

film
Mozinet Filmnapok
 
film
Nézz pécsi filmeket! – 1. rész
 
ételital
Teszteltük: Graphite Bar