Tettyei Romok: Választási bringautak
Tettyei Romok: Választási bringautak
kissfero / 2017-05-30 lokál
Amikor három évvel ezelőtt átadták a Zsolnay-negyedtől az egyetem Ifjúság úti épületéig tartó kerékpárutat, sem én, sem a fene nem gondolta volna, hogy három év múlva két centiméterrel sem lesz hosszabb a városi kerékpárút-hálózat.

Pedig az a 3,2 kilométer 2014 kora tavaszán – természetesen nem sokkal a választások előtt, sok vigyorgó politikus által átadva – felvillantotta annak lehetőségét, hogy Pécs, ha már sok-sok ezer diák tanul itt, egyszer esetleg bringás várossá válhat, és ezzel beléphet végre a 21. századba, közel húsz évvel annak kezdete után. Hát, közelebb nem kerültünk ehhez a – remélem nem csak általam vágyott – célhoz.

Ami különösen fájó és érthetetlen, hogy a Hungária utca-Szigeti út vonalon miért nem volt képes eddig senki felfesteni egy nyomorult kerékpársávot. Nem konkrét aszfaltos bicikliútra gondolok, ennyire merész álmaim nincsenek, hanem egy rohadt sárga vonalra, ami biztonságosabbá teszi a város fő bevételi forrásainak, az orvosira járó külföldi egyetemistáknak a napi közlekedését. Nem mintha a magyar bringásoknak nem járna külön sáv bárhol a városban, de az említett útvonalon jellemzően az évente milliárdokat itt hagyó külföldiek tekernek belvárosi otthonaik és az iskolájuk között, még a mínuszokban is. Már egyetlen gázolás miatti kartörés is rossz reklám az egyetemnek, hát még egy tragikusabb következményekkel járó baleset. Tényleg hihetetlen, hogy ennek jelentőségét senki nem ismeri fel a döntéshozók közül. Egy kerékpársáv felfestése persze nem nagy biznisz a gazdasági holdudvarnak, ez világos, de néha talán más szempontokat is mérlegelni kéne.

Tavaly elindult némi mozgolódás bringaút témában. Igen, igen, jogos a gyanakvás kedves Olvasó, ez nem véletlen. Közeledik a 2018-as országgyűlési és a 2019-es önkormányzati választás, kellenek majd az aszfaltcsíkok háttérképnek a közpénzzel kibélelt helyi és országos LOLmédia lelkes tudósításaihoz. Önkormányzati emberek nyilatkoztak arról, hogy idén megkezdődik egy vagy több bicikliút építése, még konzultációt is hirdettek, aminek talán még valami értelme is volt, bár nehéz elképzelni, hogy ezt a műfajt tényleg meg tudták tölteni tartalommal és nem csak a kirakatba kellett, mint oly sok esetben. Három szakaszról van szó: Budai-vám-Zsolnay negyed, Kertváros-Belváros, PTE orvosi kar-Pellérdi bekötő út. Azt hallani a városháza környékéről, hogy ősznél előbb biztosan nem kezdődik el a teljesen fúj-fúj brüsszeli forrásból finanszírozott kivitelezés. Hogy egyszerre mind a hármat elkezdik vagy csak egyet, azt egyelőre nem tudni. Nem hallgatom el, mert nem politikai pr-ben utazom, hogy van terv a Hungária és a Szigeti úti helyzet civilizálására is: bringaút az orvosi kartól a Jászai Mari utcáig, onnan kerékpársáv az erősen forgalomcsökkentett Hungárián.

Ha tippelnem kéne, azt mondanám, hogy 18-ra szinte biztosan nem valósul meg minden, 19-re talán. Persze még úgy is messze leszünk az ideális állapottól, egy, az egész települést behálózó bicikliút- és biciklisávhálózattól (úristen, micsoda futurisztikus fantazmagória!), amit 2020-ra azért nem lett volna lehetetlen létrehozni.

Csak mondjuk nem mindig választás előtt egy évvel kellett volna felébredni.

ételital
Pécsi és baranyai szakácskönyvek
 
lokál
Ingyenes karriertanácsadás a PTE-n 
 
ételital
A mi Balkánunk