Tettyei romok: Tüke Vízibusz
Tettyei romok: Tüke Vízibusz
kissfero / 2016-07-27 lokál
Hogy mi hiányzik nekem Pécsről a hétről-hétre eltűnő Magasház-emeleteken és egy nem állami pénzből felpumpált, saját nevelésű játékosokból álló, mindig telt ház előtt játszó elsőosztályú futballcsapaton kívül? A tenger.

Persze nem akármilyen tenger. Ilyen nyáron is 16 fokos, sötét, vikingseggringató izékből nem kérek, helyettük folyót esetleg elfogadok, de nem leszek maradéktalanul boldog, éltem a Duna partján 18 évig, nem nagy vaszizdasz, mindig hoz valami szart a víz, uszadékfát, osztrák sörös dobozt, uszályokat folyamatosan ittas, beazonosíthatatlan nemzetiségű matrózokkal, és csak folyik, folyik egy irányba. Létezik ennél kiszámíthatóbb és unalmasabb dolog? Pont, mint a történelmünk.

Ha tenger, akkor már legyen olyan, mint az Adria. Vagy inkább, ha lehet választani, konkrétan az Adria, mondjuk a dalmát, annak is a középső és déli része, de ha ez nem megoldható, akkor legalább egy csatorna általi összeköttetés azzal. Nem vagyok a magyar politikusi kaszt nagy rajongója, naponta egynél többször hangzik el a számból az „Ó, hogy rohadnátok meg!” óhajtó mondat, de személyesen helyezném Orbán Viktor fejére a Szent Koronát és nyomnám meg rögtön utána a „demokrácia végleges megszüntetése MOST” feliratú nagy piros gombot a vezérlőteremben, ha cserébe Kertvárostól délre, a Modern Városok program részeként Pécsett megjelenne a tenger. De frankón, ahogy kell, nem egy Pogánynál véget érő pocsolyára gondoltam, csak van Mészáros Lőrincnek egy cége, ami le tudná vezényelni jó pénzért Dél-Baranya elárasztását! Nem kell ide élményfürdő, kisvasút vagy Tesla-gyár, Felséges Uram, ha elintézed nekünk a tengert, soha többé egy kanyi vasat nem kérünk az államkasszából, nem lesz velünk gond, ígérjük! A Magasház bontási költségeit visszafizetjük kamatostul, plusz küldünk a rezidenciádra minden nap friss durbincsot, rákot és polipot (csípős mehet bele?, az ajándék félliteres kólát kéred?).

Igen, buknánk a fél megyét és az Ördögkatlan Fesztivált, bár ez utóbbi helyett rendeznénk egy durván szeletelős Magyar Adria Soundot hippik helyett Pumped Gabókkal. Most őszintén, a klórszagú Harkányra mi szükség van? Vagy Siklósra. A vár úgyis egy magaslaton áll, hajóval, csónakkal továbbra is meg lehetne közelíteni, akárcsak Villány magasabban fekvő részeit (to do list első két tétel: pincészeteket időben a dombtetőkre költöztetni + elsodort Sauska-rozékat a tengerből kimenteni!). A pár tízezres dél-baranyai lakosságot felszívná a turisztikai központtá váló Pécs, hát nem jobb a tengerparton bunkó hollandokat lehúzni, mint közmunkásként kapirgálni Szalántán? A Drávát kicsit sajnálnám, de sajnos, ahol tengert csinálnak, ott hullik a folyó. A migránsok miatt meg nem kell aggódni Mari néni kérem, ott lesz a magyar flotta, a Főnök kinevezi ellentengernagynak Vitéz Nagykörúti Horthy (korábban Habony) Árpádot, a horvátoknál és a bosnyákoknál pedig szokás szerint le tudnánk fizetni valakit, hogy belenyugodjanak a területi veszteségekbe, amúgy hajózgathatnának a Pécs-Split csatornán és talán a kis tengerünkön is, mert jó fejek vagyunk.

Állnánk a Havihegyen, néznénk dél felé, távcsővel figyelnénk, ahogy érkeznek a jachtok az Adria felől a Fema és a Rózsadomb kikötőbe, vagy ahogy a Tüke Vízibusz szállítja a part mentén a pécsieket a Velencében vásárolt, használt, de átmatricázott hajókkal és gondolákkal. A vásárcsarnokban meg nem őstermelőnek, hanem őshalásznak hazudnák magukat a halat a nagybanin vásároló kereskedők.

Satöbbi.

Elnézést kérek, felejtsétek el az egészet és menjetek le inkább Splitbe!

lokál
A társadalmi felelősségvállalásért
 
zene
Pécsi Egyetemi Napok
 
lokál
A bakelitek térdre kényszerítenek – A Record Store Day-sztori