Tettyei Romok: Az öt legjobb pécsi hely
Tettyei Romok: Az öt legjobb pécsi hely
kissfero / 2016-05-24 lokál
Ugye senki sem gondolja komolyan, hogy elkezdem mondani a mantrát a csodálatos Tettyéről, a mesés Havi-hegyről, a büszke Tubesről, a sétatéri aknázómolyos gesztenyefákról meg a Jókai téri mediterrán hangulatmolekulákról? Rosszul vagyok a profi (mostanában már kötelezően drón uralta) imázsfilmektől, attól meg különösen, hogy Pécsről szinte bárki képes profinak tűnő imázsfilmet készíteni, egyszerűen azért, mert Pécsnek egyedül akkora imázsa van, mint fél Magyarországnak együttvéve, és ha felküldesz a levegőbe egy húszezer forintos kínai kvadrokoptert a kertedben két percre, olyan fantasztikus képeket kapsz, amilyeneket egy ózdi villanyszerelő csak akkor lát, ha bebélyegezve Kim Kardeshian seggén találja magát és onnan próbál szétnézni könnyedén. Itt az én Best of Pécsem, lehet kikövetni a facegramon, tükécskék!

PVSK-"stadion”

Épp most jövök a PVSK-PMFC negyedosztályú labdarúgó mérkőzésről, és nem tudom, hogy az élménytől a sövényvágó ollómba dőljek vagy bontsak inkább egy Lelovits-rozét, de mondjuk legyen inkább az utóbbi. Már a PMFC-stadion is so 1986, de ez a lassan teljesen szétrohadó betontömb, ahol egykor a Newcastle United és a Juventus is játszott, nos, ez so 1967, és akkor még finom voltam. Most, amikor az utolsó fideszes államtitkár-helyettes faluja is vadonatúj stadiont kap, meg kell becsülnünk a futballellenállás eme utolsó bástyáit, ahol nem az a legnagyobb problémád, hogy a VIP páholyokból rádlocsolják a százezer forintos pezsgőt a klubtulaj oligarcha bekokózott gyermekei, hanem hogy hogyan lépd át azt a marha nagy repedést, ami a harmadik és a negyedik sor között tátong a lelátón. 2016-ban a Verseny utcában meccset nézni > a sherwoodi erdőben Robin Hood-dal bohóckodni.

Az Aradi úti sétány az óvodával

Pécs legrégebben működő óvodája 1928-ban nyitotta meg kapuit. Nyolc éve hordom ide a gyerekeimet, bár már nem sokáig. Minden reggel itt parkolni és kiszállva az autóból lenézni a városra és rá a Székesegyházra, pazar nyitánya a napnak. Így gondolhatta ezt a költő és hadvezér Zrínyi Miklós is, aki innen lövette a Püspökvárat, amiben akkor egyetlen püspök sem volt, török viszont annál több.

A majdnem a tengerhez vezető Hársfa úti szerpentin

Most, hogy a bokrok és fák belombosodtak, ha lefelé mész rajta, tényleg csak a végén derül ki, hogy nem a tenger vár rád ott, hanem valami barom sofőr, aki szemből érkezve nagy ívben, életveszélyesen bekanyarodik előtted, aztán padlógázzal elvágtat Pécsbánya felé, te meg a satufék miatt majdnem kifejeled a szélvédőt.

Zsolnay-vár, azon belül pedig a Kisbalkán pékség

Milyen negyed? Hagyjuk már ezt a hülyeséget! Minden valamirevaló európai városban van egy vár, ami határozottan elkülönül a környezetétől, és egy külön program megnézni. Az egykori Zsolnay-birtok a felújítás után pontosan az lett, aminek szerintem eredetileg a legendás család szánta: egy vár a Ledina oldalában. Azon belül jelenleg egyértelműen az új pékség a legjobb hely. Bármit mond a paleomaffia, egyszerűen nem csesződhet el a nap, ha itt kezded.

Bármelyik Lidl, pontosabban mindig az, amelyikben van (viszonylag) friss pisztráng

Mi van, aldis vagy? Jaaaaaaj de gáz! Hát mekkora vicc már a kakaós csigátok!? Te meg spárista vagy? Ráadásul interspárista? A friss pisztráng-Faxe-2,8 százalékos hazai tej sztártrióval szemben mit tudsz felmutatni, az állatos matricagyűjtő albumot? Lúzer. Teszkósok, ugyan már! „Tisztelt vásárlóink, megnyitjuk az ötös kasszát!” Ennyi. Ti meg álljatok sorba éjfélig!

lokál
Eximó Jégrém: Guten Morgen, Herr Theodore!
 
ételital
Kutyabarát éttermek – étterembarát kutyák
 
zene
Pécs akusztik