Természetes légkondi, avagy az erdei hűsölés szabályai
Természetes légkondi, avagy az erdei hűsölés szabályai
Bite Orsi / 2022-06-30 lokál
Ahogy beköszönt a nyári időszak, szívesebben megyünk mindannyian az erdőkbe, akár kirándulni, akár csak egy pihenőhöz sütögetni.

Az erdőtüzek 99%-át emberi mulasztás okozza, így muszáj mindannyiunk érdekében figyelmesnek lennünk. Szerencsénkre a tűzgyújtási tilalom ideje még nem jött el, de így is vonatkozik néhány szabály a tűzrakásra. Az épp aktuális rendelkezésekről az erdotuz.hu oldalon tájékozódhattok. Tűzrakásra csak az arra kijelölt, épített tűzrakó helyen van lehetőségünk szélcsendes időben. A Malomvölgyi Parkerdőben 21, a mecseki parkerdőben pedig mindegy 30 kijelölt tűzrakóhely van. Minden gazdálkodó szervezet külön rendelkezik a fagyűjtésről, ezért megkérdeztük nektek az illetékes szerveket ennek mikéntjéről. A BIOKOM nagyon megkönnyíti a dolgunkat, rendszeresen készítenek be tűzifát a tűzrakóhely mellé. Frissen ne vágjatok ki semmit, hiszen a vizes fa nem ég jól, így csak pazarlás lenne a vége. Fontos még, hogy a tüzet soha ne hagyjátok őrizetlenül és ha mennétek haza, győződjetek meg arról, hogy biztosan kialudt-e, hiszen egy erdőtűz 1 perc alatt is elindulhat, eloltani akár 100 óra is lehet, helyrehozni a keletkezett károkat, akár 100 év is.

Ha szerencsésebbek vagyunk, esetleg eső után vagyunk kint, akkor mindig bővelkedik az erdő gombában és bogyós gyümölcsökben, így ebből is gyűjtögethetnek a magabiztosabbak. Személyenként maximum 2 kilót szedhetünk ezekből a termésekből.

A legismertebb piknikezőhelyek mellett szeretnénk néhány szívünknek igen kedves helyet is bemutatni. Az Égervölgy és a Malomvölgyi Parkerdő után minden pécsi nagy favoritja a Mandulás Játszótér, így tömegre is jobban kell számítani ezeken a helyszíneken. Személyes kedvencünk a Kisrét és a Kőlyuk, viszont utóbbinál kiemelten ügyeljünk a széljárásra, ne menjen be a barlangba a füst, hiszen az maradandó károkat okozhat a barlangban, illetve a denevérek sem örülnek neki. Naplementés pontnak a Flóra pihenőt javasolnánk, garantált a látvány!

A kirándulásaink alatt fontos még figyelni a folyamatos kullancs elleni védelemre, fújjátok be magatokat és hazaérve ellenőrizzétek is egymást, hiszen jobb félni, mint megijedni. És persze szépen kérünk benneteket, hogy a keletkezett szemetet is vigyétek magatokkal, otthon dobjátok a kukákba, ezzel is megkönnyítve az erdészek munkáját.

Összefoglalva: menjetek hűsölni az erdőbe, figyeljetek magatokra, egymásra és a környezetre!

súgó
Grandiózus régizenei koncert a Kodály Központban!
 
lokál
Eximó Jégrém: Csak ő beszél
 
zene
Overmorrow