Szilveszter – a házi kedvencek réme
Szilveszter – a házi kedvencek réme
Papp András / 2019-12-17 lokál
A szilveszteri mulatozáshoz ma már hozzátartoznak a látványos tűzijátékok és – bármennyire tiltott is – a petárdázások. Ezt az élményt – ami szerintünk inkább pénzkidobás és környezetszennyezés – senkitől nem szeretnénk elvenni, de nyomatékosan felhívnánk a pirotechnikai eszközök használóinak figyelmét, hogy az ő szórakozásuk a kutyáknak és a macskáknak kínszenvedés.

Az a nagy büdös helyzet, hogy a szilveszteri durrogtatást nem nagyon tudjuk hová tenni. Tisztában vagyunk azzal, hogy mindenkinek joga van ahhoz, hogy a törvényeket betartva úgy szórakozzon, ahogy akar, de mi mégis a háziállatok pártján állunk, az ő biztonságuk, egészségük számunkra fontosabb, mint több millió forint elégetése pár perc alatt. Ettől függetlenül szabad tűzijátékozni szilveszterkor, egészen pontosan december 31-én 18 órától másnap reggel 6-ig, de ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek, mert sajnos senki nem tartja be őket. Fontos: petárdázni még szilveszterkor sem szabad, de ezt sem veszi figyelembe senki…

A szilveszteri probléma fő oka, hogy a kutyák sokkal jobban hallanak, mint az emberek. Az emberi fül 20 ezer hertzig érzékeli a hangokat, ám a kutyák a 45 ezer hertzes hangokat is meghallják. A petárdadurranás a kutyáknak ágyúdörgéssel ér fel, amitől bepánikolhatnak, rosszabb esetben sokkos állapotba is kerülhetnek. Ha biztonságban akarod tudni szilveszterkor házi kedvencedet, óvintézkedésekre lesz szükség! A legfontosabb, hogy legyen az állatban mikrochip, friss adatokkal. Tehát, ha mondjuk megváltozott a lakcímed és/vagy a telefonszámod, írasd át az adataidat az állatorvosnál. Megoldás az is, ha a nyakörvre készíttetsz egy bilétát az elérhetőségeiddel. Ha az állat nagyon nyugtalan, akkor adj neki nyugtatót, de kérd ki az állatorvosod véleményét mielőtt bármit is adnál a neki. Szilveszterkor a legjobb, ha zárt helyen, felügyelet mellett van az állat, ez a legbiztosabb módja annak, hogy te is és a kedvenced is a legnagyobb biztonságban vészelje át ezt az őrült időszakot. 

Amúgy, BÚÉK!

Nyilvános mikrochip-leolvasók Pécsen

Pécs Plaza (Megyeri út 76.)

MOL benzinkút (Endresz György út)

Wash & Vau önkiszolgáló kutyamosó (Rókus utca 3/1 – non-stop nyitva)

Ha elkóborolt állatot látsz, vagy a sajátodat keresed

Pécs Környéki Állatmentő Alapítvány – Facebook: PecsKornyekiAllatmentok

Morpheus Pécsi Állatmentő Alapítvány – 06-20-570-1232

Misina Természet- és Állatvédő Egyesület – 06-72-337-035; 06-20-217-3653

súgó
Addikt
 
lokál
Mindum Károly, a tízszeres IronMan
 
súgó
Légy nyitott, kóstolj bele, fedezd fel!