Szeptemberi szarvasbőgés
Szeptemberi szarvasbőgés
szerk / 2019-09-10 lokál
Augusztus végétől október elejéig az őszi erdő meghatározó jelensége a gímszarvasok násza. Az élőhelyük nyugalma érdekében az erdők ilyenkor korlátozottan látogathatók, de ettől még nem kell lemondani a bőgéstől zengő erdő különleges hangulatáról. Ebben a hónapban elmagyarázzuk, mivel jár ez a műsor, és hol lehet elcsípni.

Az erdők egyik legméltóságteljesebb lakójának párzási időszaka általában szeptember közepére éri el a csúcspontját, a szerelemre és harcra kész bikák sötétedés környékén öblös hangjátékukkal próbálják felhívni magukra a szarvastehenek figyelmét, vagy éppen elriasztani a riválisokat a háremüktől. Két bika találkozásakor sokszor elég a fenyegetően határozott fellépés az erőviszonyok tisztázásához, ám ez könnyen tettlegességig fajulhat.

Előírt erdőkerülés
A felajzott, harcra kész bikák közelébe menni nem biztonságos, főleg a késő délutáni és az éjszakai időszakban. Az élőhelyük nyugalma és a vadászati idény miatt szeptemberben részleges erdőlátogatási korlátozások lépnek életbe. Az aktuális helyi információkért érdemes az erdőgazdálkodók, a természetjáró szövetség és a vadászati társaságok weboldalait, valamint a kihelyezett táblákat is csekkolni!

Szervezett „koncertek”
Szervezett túrák keretében fültanúi lehetünk a szarvasok különleges előadásának:

> Szeptember 14-én telihold túrán vehetünk részt, ahol a neszek, árnyak és sejtelmes fények mellett néha egy-egy szarvas is belebőghet az éjszakába. A Zselici Csühögő este kilenckor indul Almamellékről Sasrétre.

> Szeptember 20-án már délután hat órakor startol a kisvonat, hogy a sasréti túra során szakvezető kíséretével hallhassuk a zselici erdő koronás királyainak műsorát.

További részletek ITT.

lokál
A Made in Pécs-díj 2015 jelöltjei – Az év civil kezdeményezése
 
zene
ZAJZAJZAJ podcast #18 // Grecsó Krisztián
 
súgó
Szabad gravitáció