Semse World
Semse World
Happ Zsuzsa / 2022-11-14 lokál
Kipróbálnátok, hogy milyen kizárólag az elmétekkel irányítani valamit? Mit szóltok, ha azt mondjuk, hogy Pécsett, a Király utcában megtehetitek? És ha még azt is mondjuk, hogy olyasmit sajátíthattok el általa, ami hasznotokra válhat a stressz kezelésében? A Semse World nem kevesebbet ígér. Bennünket meggyőzött.

A K20 Kirakat projekt keretében november végéig még a Király utca 20. alatt találjátok a Semse World-öt, azt a különleges programot, ami egyszerre szórakoztat, ellazít és tanít. A fejlesztőket, Csernák Samut és Leisz Tamást kérdeztük különleges találmányukról.

A közös munka Samu ötletéből indult, aki zeneszerző és zenész, Tamás pedig a vizuális részért felel. „Abból indultunk ki, hogy milyen érdekes lenne csinálni egy olyan programot, ami valakinek pusztán a létezéséből generál zenét” – meséli Samu. „Ezt gondoltuk tovább és kezdtük el fejleszteni olyan irányba, hogy a tudati változásokat tudjuk tükrözni bizonyos számítások alapján. Így hoztunk létre egy űrhajós játékot, amit a fókuszáltság állapotával és a tudatos jelenléttel lehet irányítani. Innen pedig csak egy lépés volt egy újabb alkalmazás, ami arra tanítja a felhasználót, hogy felismerje és begyakorolja a relaxált állapotot.” „Ez a Semse World-ben úgy működik – veszi át a szót Tamás – hogy egy fejpánt formájú szerkezet méri az agyhullámokat, mi pedig a monitoron olyan képeket mutatunk a székben ülő felhasználónak, amik először homályosak és annak függvényében élesednek ki fokozatosan, hogy mennyire sikerül a tudatos jelenlét állapotába kerülnie. Attól is izgalmas, hogy ha elkezdi valaki nagyon akarni, akkor nem fog sikerülni. A nehézségi szint igazodik a felhasználóhoz, és a képen kívül a zene is követi a változásokat. Minél többet gyakorolja valaki nálunk a tudatos jelenlétre való képességét, annál könnyebben tudja ezt majd előhívni a hétköznapokban is. Kicsit úgy működik, mint az edzés: ha rendszeresen csinálod, tartós lesz a hatása. Újabb fejlesztésünk a Mindala (képünkön): egyfajta képi megjelenítése az adatoknak, amiket a mért agyhullámokból generálunk, így létrejön egy mandala-szerű lenyomata a Semse World-ben töltött időnek.”

A fentiekhez mi csak annyit tennénk hozzá, hogy egészen különleges élmény anélkül irányítani egy játékot vagy éppen képek élességét befolyásolni, hogy bármilyen irányító eszközhöz nyúlnánk, hanem egyszerűen csak ülünk egy fotelben és az elménkkel befolyásoljuk az eseményeket. Mindenkinek érdemes kipróbálni!

zene
Bass Camp Orfű
 
lokál
Zöld Pécs - Az év fája: Lisztes berkenye
 
súgó
Egyasszony