Cedar Knoll
Cedar Knoll
Morvai Zsolt / 2019-03-27 zene
Nem lepődnénk meg, ha a Cedar Knoll számait nemsokára egyre több fesztiválon hallanánk. Első EP-jük nagyon jól sikerült, kíváncsiak voltunk rájuk, ezért egy rövid beszélgetésre hívtuk őket.  

Lassan egy éve együtt vagytok, úgyhogy elsőre adott a klasszikus kérdés: hogyan találtatok egymásra?

Nagy Benjámin: Amikor Pécsre kerültem, előbb kezdtem el dobost meg basszusgitárost keresni, mint albérletet. Először Gabóval zenéltünk együtt egy kollégiumi társalgóban. Az első fellépésünk után hívtam basszusgitározni Norbit, akivel korábban már játszottunk együtt. Kezdetben Laszinger Vivien dobolt a zenekarban, de pár hónap után sajnos el kellett válnunk egymástól. Így végül – a Facebooknak köszönhetően – megismertük Számel Somát, akivel teljes lett a Cedar Knoll. Mondhatni, ez egy igazi felsőoktatási zenekar!

A szeptemberben megjelent Lighten My Burden EP-tek nagyon sokszínű, mégis van egy szép íve. Mennyire volt tudatos ez az indie popos/alternatív vonal?

Mindannyian eléggé eltérő zenei ízléssel rendelkezünk, és a Cedar Knoll előtti életünk során is másképpen próbáltunk érvényesülni. A különböző stílusjegyek megnyilvánulása pedig maximum annyira volt tudatos, hogy nem szerettünk volna egy egysíkú anyaggal bemutatkozni. Bár egyáltalán nem volt azon hangsúly, hogy megmutassuk, mennyire tudunk éppen gyors vagy lassú számokat írni, de azért szerettük volna, hogy ez az 5 dal mind-mind egy egyedi világot mutasson be, de mégis alkosson egy kohéziót.

A zenétek akár népszerű sorozatok aláfestése is lehetne. Mi inspirál titeket a zeneíráskor, milyen érzelmek hatnak rátok alkotás közben?

Hogy milyen érzelmek hatnak ránk alkotás közben, azt nehéz megfogni. Főleg, hogy nem is egy pillanatról, hanem egy hosszabb munkafolyamatról beszélünk. Mi, amikor készítünk egy dalt, nagyon el tudunk veszni abban, hogy szerkezetileg, hangulatilag hogyan álljanak össze az egyes egységek. Ezen periódus alatt próbálunk kapaszkodni abba a mondanivalóba, amit a dal legelőször sugall nekünk, de a dalírás folyamata alatt valószínűleg sokszor távol kerülünk az eredeti inspirációtól. És a számot csak ezután vesszük fel, ami még tovább nehezíti a dolgunkat, hiszen sokszor nem úgy szólal meg a felvétel, nem adja azt az élményt, mint amit a kezdeti pár akkordos dalverzió adott a próbateremben. Ettől függetlenül reméljük, hogy akikhez eljutnak a dalaink, egy olyan felvételt hallhatnak, amiből aktuálisan ki tudtuk hozni a legjobbat.

Milyen jövőt láttok a banda előtt? Tervben van egy nagylemez, vagy inkább a koncertezés a fő csapásirány?

Nemsokára kiadunk egy single-t, és valószínűleg nyárig még egyet. A nagylemez még kicsit várat magára, a fejünkben zakatoló dallamokat és szövegeket még egy sínre kell terelnünk, hogy azok egy egységként tudjanak megszólalni és átgondolt üzeneteket közvetíteni.

Hol hallhatunk titeket legközelebb Pécsett?

Március 29-én pedig a Tititában lépünk fel előzenekarként a Kultúrmadzag szülinapi, lemezbemutató és búcsúkoncertjén.

lokál
Portré: Vlasits Barbara
 
zene
Jean Tonique
 
lokál
Eximó Jégrém: Guten Morgen, Herr Theodore!