Portré: Markó Viktória
Portré: Markó Viktória
Happ Zsuzsa / 2023-10-25 lokál
Markó Viki több mint egy évtizede dolgozik azon, hogy kreatív és hasznos tudást adjon a Szitakötő kreatívsuliban tanulóknak, akár hosszú távú képzések formájában, akár rövidebb tanfolyamokon.

Viki nem azonnal, de annál nagyobb biztonsággal találta meg útját. „Lassan 30 éve vagyok lakberendező. Annak idején népművelés szakon kezdtem el a főiskolát, de nem igazán fogott meg. Közben férjhez mentem és lett három gyerekem. Amikor ők már nagyobbak lettek, akkor kezdtem el azon gondolkodni, hogy mivel is foglalkozzak. Arra gondoltam, hogy egy kedves barátnőmmel csinálunk egy lakberendező stúdiót, de neki nem tetszett a terv. Én viszont egy héttel később megláttam a Dunántúli Naplóban egy hirdetést, hogy Budapest után Pécsett is indul lakberendező képzés. Ezzel el is dőlt a sorsom! A rendszerváltás idején hihetetlen sokk volt, hogy bármit csinálhatsz, amit akarsz. Hát én akkor belevágtam! Persze eleinte piszok nehéz volt, mert 30 évvel ezelőtt nem hallottak az emberek arról, hogy lakberendezés. Aztán idővel az egyik munka hozta a másikat.”

Később Viki már oktatta is a szakmát, de a saját suli létrehozásához elhatározás és idő is kellett. Ezeket egy válsághelyzet hozta meg. „Az Iparkamarában oktattam egy kurzust, de sokszor gondoltam arra, hogy én ezt szívesen csinálnám másképpen, sokkal több szakmai órával, gyakorlattal. Amikor jött a gazdasági válság 2008 környékén, mindenkire szükség volt, csak lakberendezőre nem. Akkor úgy éreztem, itt az alkalom, hogy végiggondoljam, kidolgozzam a tételeket, kitaláljam a sulit, és hozzá az online marketinget. Így kezdődött.”

A Szitakötő kreatívsuli 2010-ben indult el. „Már 13 éve működünk és azt lehet mondani, hogy megvetettük a lábunkat. A hallgatók Dél-Dunántúlról jelentkeznek, de volt két hallgatónk Erdélyből, és most van Dunaújvárosból is. Az országban tulajdonképpen nálunk van egyedül olyan enteriőrtervező képzés, ahol nagyon sok szakmai óra és szakmai gyakorlat van. Ezzel az irányultsággal hasznosabban, alaposabban tudjuk felkészíteni a hallgatókat a majdani munkára. Természetesen kapnak számítógépes látványtervező képzést, valamint kereskedőket, kivitelezőket és kiállításokat látogatnak. Iparkodunk minél több információt átadni, hogy belelássanak, mennyire sokrétű ez a pálya és mennyire alaposan fel kell erre készülni. Azt gondolom, hogy az elmúlt 13 év visszaigazolja azt, hogy ez a módszertan működik. Nem véletlen, hogy a képzésünk három féléves, 390 órás. A januárban induló évfolyamunk pedig már 4 féléves lesz, hogy a ‘mélyvízbe ugrás’ előtt még több szakmai konzultációra legyen lehetőség.

A másik profilunk a varrás. Ez rövidebb tanfolyam és workshopok sorozata. Egyik kedves unokahúgom szeretett volna megtanulni varrni, de ehhez Budapestre kellett mennie. Azt gondoltam, nem járja, hogy Pécsett ne legyen varrótanfolyam! Mi kezdtük elsőként a városban és azóta már több mint ezren megtanultak nálunk varrni. Az újrahasznosítás egyre többüknek szívügye. Ráadásul a varrás nem csak hasznos, hanem remek kikapcsolódás is, ismét felfedeztük magunknak. Idén nyáron belevágtunk a varrótáborba is és mivel nagyon sikeres volt, már tiniknek is szervezünk gépi varrótanfolyamot. Aztán tervezünk kézműveskedő programot az őszi szünet idejére, szóval, tele vagyunk ötletekkel.”

Mindaz a tudás, amit a hallgatók elsajátíthatnak, Viki és oktató kollégái gyakorlati tapasztalataira épül. „Nekem sokféle stílus tetszik, szívesen dolgozom bármivel. Nagyon közel áll hozzám a Bauhaus és a korai modernizmus. De pár éve fedeztem fel a modern rusztikust, azt is szeretem, a sok letisztult fával. Amikor az ügyfél elhív és elmondja, hogy mit szeretne, akkor ahhoz igazodom. Az a fontos, hogy ő az elkészült térben jól érezze magát. Egyébként azt gondolom, hogy egy lakásnak a lehető legritkább esetben van egy tiszta stílusa, mert akkor szerintem az olyan, mint egy múzeum. Akkor él a tér, ha keverednek egy kicsit a stílusok. A lakberendezés nagyon nagy felelősség, anyagilag is, ugyanakkor az egész egy játék a színekkel, mintákkal, stílusokkal, ettől olyan izgalmas. A hallgatókban is igyekszünk kialakítani a bátorságot, szabadságot, hogy merjenek önmaguk lenni. A lakberendezés alapvetően egy szigorú szakma, hiszen centimétereken múlik, hogy valami befér egy helyre vagy sem, figyelni kell az ár-érték arányokra, de olyan dolgokra is, mint hogy ott legyen dugalj, ahol annak lennie kell. Ugyanakkor a szabályok betartása mellett hihetetlen szabadságot ad.”

súgó
Rejtélyes éjszaka a hangszerek királynőjével
 
zene
Broken Balls
 
zene
Just Her (UK)