Legyen élmény a főzés!
Legyen élmény a főzés!
promo / 2020-06-23 lokál
Ízek, fák, receptek – a cím ismerősen csenghet, ám Itália és India helyett ez a szakácskönyv a Mecsek és a Zselic erdeibe repíti az érzékeket, és helyi recepteken keresztül ad ízelítőt az ott készült ételekből.

Több évszázados kultúránk és gyakorlatunk van abban, hogyan élhetünk harmóniában a természettel, miképpen szedhetjük hasznait és védhetjük értékeit. A vadászat, a gyűjtögetés ősi tevékenységek, az erdőkhöz régen sok, manapság egyre kevesebb mesterség és szokás kötődik. 

Általánosan elmondható, hogy az erdőgazdaságoknál nem csak erdészek, de kiváló vadászok, lelkes horgászok, méhészek, gombászok, és az erdő kincseit kreatívan felhasználó hobbiszakácsok is akadnak szép számmal. Ám a főzéshez – akárcsak a vadászathoz – nem elég a szakértelem; türelem és jó érzék is kell hozzá. Vadat, halat elejteni, terményeket, gombát, füveket gyűjteni és hasznosítani a városi embernek kevésbé áll módjában, mégis nagyon fontos hogy odafigyeljünk a minőségi alapanyagok beszerzésére.

A Mecsekerdő kiadványa a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben és a Zselic lankái között megbújó erdei szálláshelyek legkedveltebb ételeit mutatja be. A vendégházak kínálatát az ízletes vadhús mellett az erdő-mező növényeinek változatos felhasználása teszi különlegessé. A receptekben a méltán közkedvelt medvehagymán kívül olyan elfeledett „gazokat”, ehető virágokat és terméseket fedezhetünk fel, amik mellett eddig talán csak elsétáltunk. Így kerülhet egy egyszerű felfújtba tyúkhúr vagy kövér porcsin, és kiderül, hogy mennyei pesztót készíthetünk kerek repkényből, vagy, hogy a csalánmagot meg is lehet pirítani.

A tányérokon különböző nemzetiségek – svábok, felvidékiek, székelyek – hagyományos alapanyagaival is találkozhatunk, olyan fogások készülnek belőlük, amelyeket nagyanyáink még ismertek. A cél, hogy a főzés élmény legyen: süssünk és főzzünk olyan odaadással, mintha ünnepre készülnénk, és becsüljük meg elődeink praktikáit.

A könyvben találunk reggelire, uzsonnára, piknikekre készíthető finom falatokat, komplett főételeket nem csak vadhúsból, és édes desszerteket is. Emellett külön fejezet foglalkozik a kamrapolcra szánt, különféle módon tartósított erdei kincsekkel.

A receptek mellett hasznos tippeket is találunk: az ételekhez, hozzávalókhoz kapcsolódó színes érdekességek, hangulatok, idézetek mintegy lelki táplálékként akkor is inspirálnak, ha főzés helyett csak lapozgatunk.

Az üzenet egyszerű: készítsünk bátran vadételeket, gyűjtögessünk, fedezzünk fel erdei alapanyagokat, és kiránduljunk sokat a baranyai erdőkben!

Ízek, fák, receptek – Erdei szakácskönyv (92 oldal)

Megvásárolható a Mecsekerdő pécsi központjában (Rét utca 8.) vagy postai utánvéttel (megrendelés: termeszetjaro@mecsekerdo.hu)

(X)

film
Sodródás
 
lokál
Portré: Szabó Zoltán
 
lokál
Bertók László Költészeti Díj