Portré: Hornicz Bernadett
Portré: Hornicz Bernadett
Happ Zsuzsa / 2023-03-23 lokál
A Karma Pécsi Kesztyű neve sokat pörgött a sajtóban az elmúlt hetekben, hiszen ők készítették azt a kesztyűt, amit Rihanna viselt a Super Bowl-os fellépésén. És bizony elég gyakran fordul elő máskor is, hogy hírességek ruhatárába kerül be egy-egy minőségi darab Pécsről. A kesztyűmanufaktúra kereskedelmi és marketing feladataiért felelős Hornicz Bernadett mesélt nekünk különleges munkájáról.

Bernadett némi kitérővel érkezett meg az édesapja által alapított vállalkozásba, ahol ma is együtt dolgoznak a családtagok. „Profi sportoló szerettem volna lenni, de végül másként alakult, bár a huszonöt év kézilabdás múlt és a sportban tanultak ma is meghatározóak az életemben. Női ruha készítőnek tanultam középiskolában, de nem voltam igazán tehetséges rajzban. A nyári gyakorlatok során már dolgoztam a műhelyünkben – az akkor még létező bőrruha részlegen – és tudtam, hogy nagyon jó a légkör, így amikor apu unszolni kezdett, hogy próbáljam ki itt magam, nem volt nehéz rábeszélnie. Elvégeztem ezután több iskolát is, ami a munkánkhoz kapcsolódik, többek között nemzetközi gazdálkodást tanultam és azzal párhuzamosan a kesztyűs szakmunkásképzést is csináltam.”

A családi cég múltja nem csak az említett jó légkörben érhető tetten, hanem akár olyan dolgokban is, mint hogy egészen egyedi termékeket tudnak gyártani olyan gépekkel, amelyekből már nem sok létezik a világon, ezért bizonyos területeken alig vannak versenytársaik. Ugyanakkor a hagyományok mellett a változó piaci igényekre is reagálniuk kell. „A kereskedelem, a beszerzés, a kiszállítás, vagyis a külföldi partnerekkel való kapcsolattartás az elsődleges feladatom, illetve, hogy megtaláljam azokat az utakat, ahol promotálni tudjuk magunkat a nemzetközi színtéren. Ezen kívül sok más feladatot is viszek, a döntéshozatal viszont mindig közös, édesapámmal és a testvéremmel közösen döntünk a fontos kérdésekben. A saját márkánk megszületése az én munkámhoz köthető, ennek a tervét még az egyetemi évek során dolgoztam ki. Azt szoktam mondani, hogy az elsődleges feladatunk, hogy visszaemeljük a kesztyűgyártást arra a szintre, ahol annak idején volt, hiszen Pécsett már több mint 160 éves ez az iparág és ez a tudás itt van a kezünkben.” A nemzetközi sikerek pedig jönnek, köszönhetően az együttműködéseknek, a gyártói felkészültségnek, a hozzáállásnak és a jelentős alapanyag raktárkészletnek is. „Rihanna kesztyűjét egy régóta meglévő partnerünkön, Gáspár Dórán keresztül rendelték meg tőlünk, többek között azért, mert nekünk volt olyan színárnyalatú bőrünk. De nálunk szinte hétköznapi esemény, ha a megrendelőlapon Katy Perry, Madonna, vagy más híresség neve szerepel. Sokat dolgozunk a filmiparnak és a show-business szereplőinek nemzetközi viszonylatban.”

Látva Bernadett lelkesedését és elkötelezettségét a szakma iránt, felmerül bennünk a kérdés, hogyan tudja összeegyeztetni a munkáját a többi életterülettel. „Két gyerekünk van a férjemmel, az idősebb, Laura már huszonegy éves, és miközben egyetemre jár, már komoly feladatokat vállal a cégben is, úgyhogy büszkén mondhatom, hogy már a harmadik generáció is jelen van nálunk. A fiam még csak kilenc éves és gyakran itt bent írja a leckéjét. Rengeteget számít, hogy édesapámmal és a testvéremmel hárman mindig számíthatunk egymásra, így sokkal egyszerűbb megoldani a nehéz helyzeteket, a férjem pedig óriási szerepet vállal abban, hogy tudjak a munkámra koncentrálni.”

A mondás szerint a suszter saját cipője mindig lyukas, de vajon mi a helyzet a kesztyűgyáros kesztyűjével? Bernadett természetesen a saját kesztyűiket hordja, de korántsem a divat szerint válogat. „Általában olyan kesztyűket viselek, amiket tesztelünk. De az is sokszor előfordul, hogy amiken van egy pici hiba és amiatt nem értékesítjük, azokat hordjuk mi. Az idei télen egy olyan touch-tech bőrtenyérrel ellátott – vagyis érintőképernyőkhöz használható – kesztyűt hordtam, amit még nyolc éve, az első szériában gyártottunk. Azt teszteltem, hogy ha komoly igénybevételnek teszem ki, akkor mit bír el és nagy örömömre azt tapasztaltam, hogy ennyi év és ilyen intenzív használat után is kifogástalanul működik a touch funkciója. Ez az a minőség, amire törekszünk és amiért dolgozom én is nap mint nap.”

súgó
Fedák Sári
 
lokál
Barangolások a Mecsekben
 
zene
„Azt hisszük, elmondtunk mindent”