Pécsi Nénik, Bácsik Fesztiválja
Pécsi Nénik, Bácsik Fesztiválja
Papp Viktorina / 2019-09-03 lokál
A vidám elnevezésű esemény múltja egészen 2016-ig nyúlik vissza, amikor a „Pécs Dala 2016” címet nem más, mint a Tamás Éva Játéktára nyerte meg a Pécsi Bácsi című mókás szerzeményével.

A sikeren felbuzdulva azonban nem elégedtek meg ennyivel és népszerű videós sorozatot indítottak, ahol olyan pécsi emberekkel beszélgettek, akik tevékenységükkel a város értékeit növelték, legyen szó akár művészetről, építészetről vagy az egyetemi életről. A sorozat – formabontó ötlete nyomán – hamar hatalmas nézettségre tett szert az interneten, és már ekkor megszülettek egy olyan fesztivál körvonalai, amely felhívja a fiatalabb generációk figyelmét arra, mennyi érdekes, akár tanulságos történettel szolgálhatnak számukra az idősebbek. Ez pedig nem csak azért lehet fontos, mert olyan világ tárul fel a fiatalok számára, amelyet már csak a történelemkönyvekből ismerhetnek, hanem azért is, mert a különböző értékrendek találkozása pozitív, jó példát mutathat mindenki számára. Ez, az országban egyedülálló összefogás is jól illusztrálja, mekkora érdeklődés és nyitottság van a fiatalokban az idősek felé, ugyanakkor az egynél is több generációs különbség akár kommunikációs szakadékként is jelentkezhet, és állhat sokszor a megértés útjába. A Pécsi Nénik, Bácsik Fesztiváljának célkitűzése tehát ezeken a kereteken lazítani, változtatni és olyan családi programokat szervezni, amelyek hangulata inkább egy nagy közös családi rendezvényre emlékeztet, csupán nem a négy fal között, hanem rendhagyó helyszínen.

0-99 éves korig várják az érdeklődőket a Bóbita Bábszínház szabadtéri színpadánál, ahol 14 órától veszi kezdetét a páratlan fesztivál. A megnyitót követően először pécsi bácsik mesélnek egy órán keresztül izgalmas történeteket, majd 17 órától lenyűgöző pécsi nénik történeteit hallhatjuk. Ezt követően finom borokat és borkekszeket kóstolhatunk a Griff teraszán, és természetesen nem maradhat el az est fénypontja sem, ahol egy egyáltalán nem szokványos díjátadó keretén belül kiderül, ki lesz az idei év kedvenc pécsi nénije és bácsija. A nap záróakkordjaként pedig Takáts Eszter muzsikál útravalóként mindenki számára.

Bóbita Bábszínház szabadtéri színpad (Zsolnay Kulturális Negyed) Szeptember 7. 14:00-tól. Ingyenes.

lokál
Neked van már coachod?
 
zene
Kisesti
 
súgó
Ördögkatlan Fesztivál – 2023. augusztus 1-5.