Pécsi Műsor: 1979. június – 44 évvel ezelőtti programok
Pécsi Műsor: 1979. június – 44 évvel ezelőtti programok
Papp András / 2023-06-14 lokál
1966-tól a 80-as évek végéig létezett egy zseniális havilap a városban Pécsi Műsor címmel, melyben az aktuális hónap programajánlói szerepeltek. Megmutatjuk, milyen volt a programkínálat 44 évvel ezelőtt ebben a hónapban Pécsett.

Havasréti József pécsi író, kritikus jelezte a Facebookon, hogy megmentett az enyészettől két stósz régi Pécsi Műsort, mi pedig kapva-kaptunk az alkalmon és kölcsönkértük tőle az újságokat, hiszen még soha nem volt a kezünkben a legendás lap. Átlapozva a magazinokat kijelenthetjük, hogy elképesztő mennyiségű és minőségű program volt a városban – ma sem kéne ilyen felhozatallal szégyenkezni. Például eléggé meglepő, hogy kedd kivételével minden nap (!) diszkó volt a Balokány-ligetben 18-22 óráig, plusz természetesen koncertek – júniusban fellépett az EAST, az Anonymus, a Hobo Blues Band, a Propeller és az Ikarus (koncertbelépő: 20 Ft), de még a Vidám koldusok című pódium musical is belefért a havi programba.

A Hotel Minaret udvarán a Jazz-udvar programsorozat keretében Pege Aladár együttese játszott. A fellépő zenészek névsora: Pege Aladár, Szakcsi Lakatos Béla, Németh János, Jávori Vilmos – nem semmi névsor!

A Pécsi Nemzeti Színházban a Háry János (R.: Sík Ferenc), az Álomjáték (R.: Konter László) és A holdbeli csónakos (R.: Sík Ferenc) ment, de e hónapban a Madách Színház vendégelőadásában a Hamlet is látható volt (R.: Ádám Ottó) olyan művészek főszereplésével, mint például Huszti Péter, Haumann Péter, Psota Irén, Bessenyei Ferenc, Mensáros László.    

A mozirovatban 7 (!) pécsi mozi műsora olvasható, a kiállítások közül kiemelkedik a Pécsi Galériában bemutatott eszéki képzőművészek és krakkói grafikusok kiállítása, de nagyobb terjedelemben foglalkozik a lap az Ünnepi Könyvhéttel és a nemzetközi gyermekév alkalmából megrendezett Uránvárosi Gyermekfesztivállal is.

Az újság utolsó oldalán azonban lehűti a kedélyeket a programbőség láttán Bornemissza Géza, az Országos Szórakoztatózenei Központ megyei vezetője egy interjúban: „Idén nyáron nem lesz a Rózsakertben fiatalokat szórakoztató tánczene és nem lesz a Mecsek Cukrászdában sem. Nem lesz disco a Fenyves teraszán és elmarad a Nosztalgia-program is a Minaret kertjében. Gyakorlatilag az Ifjúsági Parkon kívül (ez a Balokány-liget – a szerk.) csak a Vasutas Klubban sorra kerülő Nosztalgia Discót tudom ajánlani.” A Nosztalgia Disco – mint kiderül a magazinból – a Vasutas Étterem udvarán volt (ma Vasutas Borkert & Fröccsölde – a szerk.) minden kedden 18-22 óráig.

zene
Bass Camp Orfű
 
lokál
Trendi mérnökök
 
súgó
„Lengyel-magyar, két jó barát…”