Pécsbányai csoda: Pécsbányai Közösségi Ház
Pécsbányai csoda: Pécsbányai Közösségi Ház
Papp András / 2022-02-23 lokál
Fantasztikus munka folyik a Gesztenyés szomszédságában. A Pécsbányai Közösségi Házban ugyanis majdnem minden nap történik valami. Ezt a szép eredményt mindössze négy lelkes szakembernek – plusz a még lelkesebb önkénteseiknek – köszönhetjük. Abban a reményben mutatjuk be ezt a csodálatos művelődési házat, hogy talán kedvet csinálunk ahhoz, hogy minél többen vegyék az irányt Pécsbánya felé. Megéri!

A járványidőszak magával rántotta a kulturális intézményeket is, a totális zárást a Pécsbányai Közösségi Ház is megérezte. Egy szépen felépített közösségteremtő munkát akasztott meg a vírus, amit gyakorlatilag újra kellett kezdeniük az intézmény munkatársainak. És újrakezdték, nem is akárhogy! A művelődési ház minden napra kínál programot a környéken élőknek. Bogárdi Aliz, az intézmény munkatársa elmondta, hogy a bőséges kínálatból rendkívül népszerű a Porpáczi Ágnes által vezetett Mindennapi hagyományok című kézműves foglalkozás, a Roma Hagyományok Klubja a Chache Rom zenekarral, a minden évszakban megrendezett Pécsbányai Presszókávé, a nyári a Rokonália és az őszi Gesztenye Liget Fesztivál.

A programszervezésen túl más fontos feladatokat is ellát az intézmény. „A környezettudatosság a Közösségi Házat működtető Pécsbányai Kulturális Egyesület kiemelt feladata, középpontban az Ősgesztenyéssel, melyet az egyesület gondoz a várossal karöltve. További kiemelt feladatunk a településrészen a roma identitásukat keresők segítése. Különös jelentősége van a házban működő Csorba Győző KönyvtárPontnak, hiszen ez önmagában is egy kultúrát sugárzó helyszín. Nemcsak tárolja, de generálja is a műveltséget” – mondja Aliz. A helyiek alapvetően nyitottak a programok iránt, ám még ezzel együtt is meg kell dolgozniuk a munkatársaknak azért, hogy az emberek valóban kimozduljanak otthonról és több-kevesebb szabadidejüket közösségben töltsék el. „Hívogatónak és megbízhatónak egyszerre kell lennünk, hogy náluk célt érjünk, és ez igaz abban az esetben is, ha egy program kifejezetten az ő javukat szolgálja. Legjobban azoknak a programoknak örülnek, amelyek feledtetik a hétköznapok nehézségeit, vagy amelyek sportosabbá, korszerűbbé teszik életmódjukat” – avat be a részletekbe Aliz. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mennyivel speciálisabb egy külvárosi közösségi ház munkája, mint mondjuk egy belvárosié. „Nem speciálisabb, csak eltérő. Itt talán jobban kell ismerni és szeretni az embereket, akár személy szerint is. Kevesen vagyunk, ezért nehezebben tudunk elbújni, ha hibázunk. Viszont erősebbek a kötődések is: pontosan tudjuk, mivel kihez fordulhatunk. Nagyobb kihívás megszólítani az embereket, de nagyobb a büszkeség is, ha sikerül”.

Adója 1%-ával támogathatja ezt a csodálatos munkát!

Pécsbányai Kulturális Egyesület, adószám: 18222188-1-02

 

zene
Életkoncert
 
lokál
Székelyudvarhelyről Pécsre
 
lokál
Pécsi Eb-helyszínek