Pécs Anno
Pécs Anno
Happ Zsuzsa / 2019-02-12 lokál
Egy belvárosi ház padlásáról került elő kb. 5000-7000 fotónak az üvegnegatívja, amelyekből a restaurálást követően digitális archívumot hoz létre munkatársaival Tímár Krisztián, a Nick Galéria vezetője. A most induló projekt egy nagyobb léptékű pécsi közkinccsé nőheti ki magát, amit az értékmegőrző szakemberek és a város lakói együtt bővíthetnek.

Ilyen kivételes mennyiségű anyag feldolgozása időt és hozzáértést igényel. „A negatívok nagyon vegyes állapotúak. Sokuk jó állapotban van, de olyanok is vannak, amik összeragadtak és speciális módszerrel szét kell választani őket, egy részük pedig össze van törve. A tisztítást és restaurálást kellő szakszerűséggel fogjuk elvégezni, Pórszász Áron kollégámnak ez a szakmája, és múzeumi kollégáktól is kapunk segítséget” – mondja Tímár Krisztián és hozzáteszi, hogy a megtalált kincseket mielőbb a közönség elé szeretnék tárni.  „A munkát a jó állapotúakkal kezdjük, hogy a www.pecsanno.hu címen elkészítendő adatbázist minél előbb el tudjuk kezdeni feltölteni. Ez egy digitális fotóarchívum lesz, hasonlóan a Fortepanhoz, csak Pécshez kapcsolódó anyagokkal. A honlapot akkor fogjuk elindítani, amikor az első 500 képet restauráltuk és feltöltöttük, utána pedig heti szinten frissítjük majd az éppen restaurált újabb képekkel. Létrehoztuk a Pécs Anno Facebook oldalt, ahol már láthatnak a gyűjteményből ízelítőt az érdeklődők. Ezt is folyamatosan frissítjük és az oldal követői elsőként fognak értesülni arról, mikor válik elérhetővé az adatbázis. A legérdekesebb képekből egy kiállítást is létrehozunk a Nick Galériában.”

Bár Krisztián sokat nyomozott, még nem sikerült megfejtenie, ki készíthette a képeket. „Az ingatlan korábbi tulajdonosai nem tudtak róla semmit. Közösen dolgozunk a Várostörténeti Múzeummal azon, hogy beazonosítsuk, például a képeken látható műtermi hátterek alapján. Egyelőre annyit tudunk, hogy nagy valószínűséggel egy pécsi belvárosi fotós életművéről van szó, de azt sem zárhatjuk ki, hogy több fotós munkái kerültek bele a gyűjteménybe.” 

Kezdeményezésükhöz elnyerték a városvezetés és több, a városban jelen lévő cég támogatását, és egyre több magánszemély keresi meg őket. „Úgy tűnik, most mindenki körülnézett a padláson meg a pincében és többen már felajánlották az általuk talált üvegnegatívokat. Ezeket is restaurálni és digitalizálni fogjuk, és hozzátesszük a korábbi anyaghoz. A honlapon szerepelni fognak a fotósok és a felajánlók nevei. A cél az, hogy megmentsük ezeket az anyagokat és bárki számára elérhetővé tegyük. Katalogizálni fogjuk a képeket, hogy kutatható legyen az adatbázis” – Krisztián szerint ez ugyanolyan fontos, mint az, hogy a projekt egy közösséget szolgál. „Rá kellett jönnük, hogy nem csak a szakértőket kell bevonnunk, hanem a helyi lakosságtól is rengeteg információhoz juthatunk. Ezért a weboldalt is úgy alakítjuk ki, hogy a fotókat kommentálni lehessen, ha valaki felismeri rajta családi őseit vagy a helyszíneket. Egy nagy lokálpatrióta játékot szeretnénk ebből létrehozni, ami egy nagy közös nyomozás a múltban.”

Minden pécsi nevében mondhatjuk, hogy izgatottan várjuk a nyomozás fejleményeit!

lokál
„A BAT egyszerre egy biztos hátteret adó multi, és egy családias közösség”
 
súgó
Bemérve a mérhetetlent
 
zene
Bella Sarris