Milyen lesz a telünk? Mikor lesz hó?
Milyen lesz a telünk? Mikor lesz hó?
Papp András / 2021-11-17 lokál
A Meteo Mecsek csapatát kérdeztük.

Mikor esik végre hó? Hideg vagy enyhe lesz a tél? Fehér lesz a karácsony? – ezek azok a kérdések, melyek ebben az időszakban a legtöbb embert érdeklik. Mi is így vagyunk ezzel, éppen ezért szakemberekhez, a Meteo Mecsek gárdájához fordultunk, válaszolják meg a legkínzóbb téli kérdéseket.

A Meteo Mecsek oldalát 2012 márciusában hozta létre Lupek Péter. Egyszerű hobbinak indult, ám kinőtte magát, mára lassan 15 ezer követőjük van a Facebookon. Mátyus Árpád és Sváb Zsombor 2014 tavaszán csatlakozott a csapathoz, az ő közreműködésükkel indult el komolyabban az oldaluk, de meg kell említeni Bakota Zsolt nevét is, aki sok cikket publikál náluk. Idén szeptemberben elkészült weblapjuk, ahol a 36 órás és az ötnapos előrejelzés mellett rengeteg naprakész információval szolgálnak Pécs és Baranya időjárásáról. Kézenfekvő volt tehát, hogy hozzájuk forduljunk a várható téli időjárással kapcsolatban, de mivel profikról van szó, nagyon komoly megfejtésekre nem vállalkoztak. „A hosszútávú előrejelzések és modellfutások alapján egy felelősségteljes meteorológus 5-7 napnál hosszabb időtávra nem ad ki előrejelzést a kezéből, így tehát messzemenő következtetéseket ezekből az adatokból nem lehet levonni az idei tél várható időjárásáról. Különböző lájkvadász oldalakon már olvashattunk „brutális tél vár ránk” címszóval ellátott cikkeket, ezeket azonban egyáltalán nem szabad komolyan venni, illetve semmiképpen sem szabad tájékozódni, előre tervezni ezek alapján. Ezen kívül, több helyen hallhattunk arról, hogy a tartós északi, északkeleti áramlásnak köszönhetően fehér karácsony vár ránk. A valóság az, hogy a karácsonyi időjárásra a szakemberek nagyjából december 15-e után tudnak csak megfelelő beválású előrejelzést készíteni, mi is így teszünk, a karácsonyi prognózisainkra majd csak egy héttel az ünnepek előtt számíthattok. Ezúton is kérünk mindenkit, hogy akár az őszi, akár a téli időjárást illetően, ne clickbait oldalakról tájékozódjon!”

A fentiek alapján nem maradt más hátra, mint követni a fiúk oldalait (www.meteomecsek.hu; Fb: Meteo Mecsek), a tuti téli infókat csak ott tudhatjuk meg a maguk idejében.

 

 

súgó
Co-Work – Orosz Klára, Roskó Gábor és Szíj Kamilla kiállítása
 
ételital
Hidegen, keverve
 
film
Mozinet Filmnapok