Beat the virus!
Beat the virus!
Borsik Tamás / 2020-05-14 zene
A koronavírus járvány zenei életre gyakorolt hatásáról már számos fórumon esett szó. Arról kevésbé, hogy az önkéntes karantén időszaka remek alkalmat biztosít a zenekészítés iránt érdeklődőknek, hogy elmerüljenek a különféle szoftverek, valós és virtuális hangszerek, online tanulóanyagok világában. Lássuk, merre érdemes kutakodni, ha sztárproduceri babérokra törnénk!

Munkaállomásunk alapköveként a zenekészítő program, gyakori elnevezésén DAW (Digital Audio Workstation) szolgál majd, amely segítségével formába önthetjük ötleteinket. A lehetőségek skálája az az Apple felhasználók számára elérhető, egyszerű, ingyenes Garagebandtől kezdve egészen az olyan, minden igényt kielégítő, professzionális felhasználásra is tökéletes programokig terjed, mint az FL Studio, a szintén Mac-exkluzív Logic, vagy az Ableton Live. Utóbbi kettő különösen kedvező ajánlatokat tár a kezdők elé: a Logic Pro X és az Ableton Live Suite próbaverziója is 90 nap ingyenes használatot biztosít.

Bár a legtöbb zenekészítő program bődületes mennyiségű beépített hanggal együtt kúszik fel a rendszerünkre, előfordulhat, hogy ezekben nem találjuk meg a számításainkat. Ilyen esetekben lépnek be a képbe a sample packek, azaz hangminta csomagok. A karantén beköszöntével a legnagyobb hangmintagyártók is érezték, hogy itt az ideje segítő kezet nyújtani a feltörekvő producerjelölteknek, így például a Samplephonics, a Splice vagy a Cymatics is rengeteg ingyenes, vagy kedvezményes pakkal vár mindenkit.

Amennyiben a fenti, technikai jellegű pontokat kipipáltuk, nincs is más dolgunk, mint nekifogni a kísérletezésnek, ha pedig célzottabb tanulási folyamatra, vagy csak inspirációra vágyunk, a Youtube-nál, a maga végtelen számú oktatóvideójával keresve sem találhatunk megfelelőbb helyet. Előre producerek!

(Májusi kiadásunkban a gyereknap apropóján kizárólag gyerekrajzok jelentek meg. Ezt a képet Gál Kira készítette.)

 

lokál
Irány a Kelet-Mecsek!
 
súgó
B oldal
 
lokál
Mesél a város – Vida Kamilla: A pécsi tücsök és a hangya