Mi kerülhet a lefolyóba? Csak a 3P!
Mi kerülhet a lefolyóba? Csak a 3P!
promo / 2023-06-12 lokál
A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. rendkívül ötletes vécématrica kampányt indított, melyen egyszerűen, látványosan és játékosan magyarázzák el, hogy mi kerülhet a lefolyóba és a csatornába. Oktatási céllal mi már a cikk elején eláruljuk: csak a 3P, azaz pee, poo, paper. Már 20 iskolába juttatta el a cég a matricákat.

Pécsen és a régióban a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. végzi azt a közszolgáltatást, amely bár az egyik legfontosabb környezetvédelmi tevékenység, mégis rejtve marad a legtöbb ember számára. A szennyezett vizek megfelelő tisztítása a mecseki karsztos területek miatt és a pécsi sérülékeny vízbázisok védelme érdekében is kiemelt jelentőséggel bír. Fürdőszobai csapunk megnyitása távoli vizekre is kihat, az elhasznált víz a pécsi szennyvíztelepre, majd onnan megtisztítva a Pécsi-vízbe, a Drávába, a Dunába, végül a Fekete-tengerbe kerül. Ezért is lényeges a tudatos csatornahasználat fontossága annak érdekében, hogy Pécs tekintetében az évi átlag 9 millió köbméter tisztított szennyvíz a lehető legkevésbé terhelje környezetünket.

A Tettye Forrásház Zrt. matricakampánya arra hívja fel a figyelmet, hogy körültekintő, felelős csatornahasználattal a szennyezések megelőzhetők.

A most elindított matricakampány középpontjában Budzilla, a csatornaszörny figurája áll, amely kézzelfoghatóvá teszi a problémakört a gyerekek számára is. A csatornarém valós előzményeken alapul: 2018 nyarán óriási, egytonnás csatornahulladék tömítette el a pécsi szennyvíztisztító telep fogadóaknáját, megakasztva a szennyvíz útját. A súlyos üzemzavarral fenyegető helyzetet a szakemberek elhárították, másfél napig küzdöttek a nehezen hozzáférhető dugóval, végül szigonyokkal és daruval emelték ki a csatornarendszerből.

Hogy ilyen rendkívüli eset többé ne forduljon elő, elég a matricán lévő üzenetet megtanulni – a csatornába csak a 3P kerülhet: pee, poo, paper.

(A vécématrica kampány a KEHOP-2.1.7-19-2019-00003 azonosítószámú „Vizes Város – Tudatos víz- és csatornahasználat” pályázat keretében valósul meg.)

(X)

 

súgó
Pécsi Nyári Színház
 
súgó
VASARELY – A pályakezdés évei
 
súgó
Vitéz László