Tízgombócos turné
Tízgombócos turné
Müllner & Kálmán Content Lab / 2019-07-12 ételital
Szigorú koncepció helyett random módon kóstoltunk fagyikat különböző helyeken. Elsősorban a mentes fagyikra koncentráltunk, de került a tölcsérünkbe egy-egy specialitás és gyümölcsfagyi is. Kellemes, jó móka volt!

A nyári forróság, mióta ember az ember, meghozza az igényt valamilyen hideg nyalánkság elfogyasztására. A feljegyzések szerint Európában egy valószínűsíthetően Palermóban született, később Párizsban séffé lett szicíliai szabadalmaztatta a fagylaltot. Francesco Procopio Cutò, aki Franciaországban Francesco Procopio dei Coltelli néven vált ismertté, halász nagyapja kedvtelésből barkácsolt hűtő és keverő szerkezetét járatta csúcsra. Mindez történt az 1600-as évek második felében, amikor a nagypapa hagyatékával megnyitotta a Café Procope-ot, amit a mai napig Párizs első valódi kávéházaként tartanak számon, és itt készült az első lassan kevert és közben folyamatosan hűtött fagylalt is.

De mit ér a legenda, ha nincs mellé tapasztalat? Így az egyik első és legforróbb nyári délelőttön úgy döntöttünk, hogy szigorú koncepció helyett „szúrópróbaszerűen” kóstolgatunk fagylaltokat. Ezen a délelőttön a mentes fagyikra koncentráltunk, illetve kipróbáltunk egy-egy helyi specialitást, és főleg a nagy melegre való tekintettel a gyümölcsöket részesítettük előnyben.

Frey Cukrászda

(Hungária út 53.)

1 gombóc fagyi: 300-350 Ft

A vadonatúj kávézóban színkódok alapján tájékozódhatunk: gluténmentes, laktóz- és tejfehérjementes, cukormentes és vegán megoldások sorjáznak a pultban. A színes tölcséreken túl mindenmentes is van, és ha tobzódnánk, akkor rolettivel és öntettel dobhatjuk fel fagyinkat. Eper és citrom került a tölcsérünkbe, előbbi selymes üdeségével, utóbbi frissítő fanyarságával marad emlékezetes.

Giuseppe „lapátos” Fagyizó

(Ferencesek utcája 28.)

1 lapát fagyi: 250-350 Ft

Az 1992 óta fagylaltot mérő üzletben már akkor lapáttal kenték a fagyikat, amikor arról még csak hírből hallottunk. Haladó szellemben ma már cukormentes, szójaalapú és kókusztejes verziókat is kínálnak, de mindannyiunk megnyugtatására azért a „normál” felirat is ott virít a kínálat több mint felén. A hely specialitásának tartott meggyes-mákos nem átütő ízű ugyan, de a ropogós mákszemek kellően izgalmassá teszik az ízt. A cukormentes kávé pedig pont olyan, amilyennek hangzik.

Jókai Cukrászda

(Jókai tér 6.)

1 gombóc fagyi: 320-360 Ft

A Jókai tejmentes sorbet-ira az év bármely szakában el lehet csábulni, ottjártunkkor, az eperszezon csúcsán, kíváncsiak voltunk, mi tud az idény. Kiderült, hogy nem frissen szedett gyümölcsből készült, cserébe viszont egész évben egyforma minőségű, száz százalékos gyümölcsvelőből állítják elő.

Levendula Kézműves Fagylaltozó

(Király utca 1.)

1 gombóc fagyi: 300 Ft

A névadó levendulával régóta próbálkozunk, és bizony nem könnyű vele bánni, akár lekvárról, sütiről vagy fagyiról van szó. Egyszerűen tökéletes arányokra van szükség belőle a harmonikus íz eléréséhez. Erre még remélhetőleg lesz lehetősége a Levendulának.

A levendula mellett a chilis áfonyás kapott szavazatot, aminek nem volt sem markáns chili, de áfonya íze sem, cserébe viszont nem is volt túl édes.

Szünet

(Jókai tér 7.)

1 gombóc fagyi: 300-350 Ft

A Hideg nyalat látja el a Szünetet a minden tekintetben mentes fagylaltokkal. Cukor-, laktóz- és gluténmentesek a jégkrémek, sőt tovább megyünk: egyenesen paleo- és vegán krémekről van szó. A piemonti mogyoró mellett a másik népszerű ízt, a pisztáciát választottuk, amelynek ízét kissé elnyomta a kókusztej.

súgó
Edith és Marlene
 
lokál
Mi a legjobb és a legrosszabb Pécsben?
 
zene
Amper10 – Újranyitás, nyitás az újra