Made in Pécs-díj 2022 – Az év képzőművészeti eseménye kategória jelöltjei
Made in Pécs-díj 2022 – Az év képzőművészeti eseménye kategória jelöltjei
szerk / 2022-12-13 lokál
Az év képzőművészeti eseménye kategória jelöltjei.

GraphicPécs

Elég monumentálisra sikeredett az első pécsi nemzetközi grafikai fesztivál. Csak kapkodtuk a fejünket és a lábunkat, hogy mindenhova odaérjünk és megnézzük a kiállításokat, nem csak egyszer, hanem többször is, mert némelyik komplett feldolgozása több napot vett igénybe. A legnagyobb szabású tárlat az m21 Galériában látható még most is (konkrétan január 6-ig), a Plakátok a világ körül című kiállítás 50 ország 500 (!!!) plakátját mutatja be, észveszejtő élményhez juttatva a látogatót. De felejthetetlen volt a Pécsi Galéria archívumából rendezett Plakátok/Posters című kiállítás is, nem beszélve a rengeteg kísérőprogramról. Le a kalappal a szervezők előtt, várjuk a folytatást!

Negyvenöt év Focusban

A Focus Csoportra minden pécsinek büszkének kell lennie! Az 1977-ben, dr. Lajos László fotóművész által alapított fotós alkotóközösség közel fél évszázada dolgozik együtt, számos hazai és külföldi kiállítás, valamint publikáció kapcsolódik a nevükhöz. A négy aktív alkotó (Borbély Tamás, Harnóczy Örs, Kálmándy Pap Ferenc, Marsalkó Péter) szeptember közepén új kiállítással jelentkezett a Pécsi Galériában, ami zseniális volt. Látszatra mindegyikük külön-külön témát dolgozott fel, ám egy közös pont az összes munkában felfedezhető volt: mindegyikük az emberre és a környezetére fókuszált. Gratulálunk az alkotóknak, és még fél évszázados együttmunkálkodást kívánunk!

Az űr – Alternatív kozmoszok

Lenyűgöző művészeti űrutazáson vehettek részt Az űr – Alternatív kozmoszok című nagyszabású kiállítás látogatói. A tárlat több mint 250 magyar alkotáson keresztül mutatta be az emberiség világűrhöz fűződő viszonyát. A műtárgyak a Magyar Nemzeti Galériából, a Szépművészeti Múzeumból, a budapesti és pécsi Vasarely Múzeumból, számos hazai magángyűjteményből és galériából kerültek időszakosan az m21 Galériába. Az országos viszonylatban is egyedülálló kiállítás utolsó tárlatvezetését Alföldi Róbert tartotta, ami méltó lezárása volt ennek a csodának. 

(A Made in Pécs-díjak odaítéléséről kizárólag szerkesztőségünk dönt, a győzteseket díjátadónkon hirdetjük ki január közepén. De, mint minden évben, idén is lesz egy közönségdíjasunk, amiről olvasóink döntenek. A szavazás a közönségdíjról december 16-án, pénteken indul. Szavazzatok sokan, döntsetek ti egy fontos díj sorsáról, nagyon számítunk rátok!) 

 

ételital
Teszteltük: Flora Club
 
lokál
Gyárvárosi sikertörténet: Élmény-Tár
 
lokál
A legjobb pécsi játszóterek