Made in Pécs-díj 2017 – Az év eseménye
Made in Pécs-díj 2017 – Az év eseménye
szerk / 2017-12-12 lokál
Decemberi lapszámunkban bemutattuk a 2017-es év Made in Pécs-díjainak jelöltjeit, most pedig sorra vesszük őket itt is.

Zsolnay Fényfesztivál

Tavaly Az év eseménye kategóriában a Zsolnay Fényfesztivál lett a győztes. A Made in Pécs-díjak történetében még soha nem fordult elő, hogy valamelyik jelölt két egymást követő évben nyerni tudott volna kategóriájában. A Zsolnay Fényfesztiválnak vajon sikerül ez a bravúr? Minden esélye megvan rá.

A helyzet az, hogy nagyon úgy néz ki, a város megtalálta azt a fesztiválformátumot, ami minőséget képvisel, az emberek figyelmét felkelti és kimozdulnak otthonról gyönyörködni a látványosságokban. A Székesegyház előtti tér minden alkalommal zsúfolásig megtelt kíváncsiskodókkal, ami nem is csoda, hiszen a fényfestő verseny egész egyszerűen káprázatos volt. Szépre sikerült az egész belvárost beborító fényorgia, jók voltak a napközbeni utcaszínházi produkciók, az utcák, terek tele voltak emberekkel, lüktetett, élt a város, jó volt pécsinek lenni a Fényfesztivál alatt.   

Design Pécs

A kreatív ipar még mindig nem élvez akkora megbecsülést, mint amit megérdemelne. Ezért is fontos a Design Pécs nevű rendezvény, ami kitűnő programokkal próbálja felhívni a figyelmet arra, hogy az iparágban micsoda lehetőségek rejlenek, nem mellesleg pedig bemutatja, hogy micsoda csodák jönnek létre különböző műhelyekben. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a PTE Művészeti kara, a Kreatív Ipari Klaszter és a kreatív ipari vállalkozások évek óta erősítik és segítik egymást, az együttműködés eredménye pedig minden évben a Design Pécs rendezvényein ölt testet. Divat, kesztyűipar, alkalmazott művészet, ékszerkészítés, építészet, lakberendezés, 3D technológiák és azok alkalmazási lehetőségei, járműgyártás, formatervezés, kézműves termékek, és az audiovizuális technológiák mind-mind a kreatív ipar elemei, melyekkel a Design Pécs keretében megismerkedhettünk. Jó és fontos kezdeményezésről van szó, gratulálunk a létrehozóinak!    

Pécsi Szelet – baranyai gourmet piknik

Nagyon hiányzott a városból egy igazán színvonalas gasztronómiai esemény. A meglévők – finoman fogalmazva – semmilyen szinten nem töltik be a szerepüket, azok színvonala sok kívánni valót hagy maga után. A Pécsi Szelet ezen próbált meg változtatni, és nagyon úgy tűnik, már elsőre sikerült maguk mellé állítani a gasztronómia iránt érdeklődő közönséget.

Csodálatos napsütésben, május elsején volt az első baranyai gourmet piknik a Zsolnay Negyedben. A szép idő és az ínycsiklandozó falatok kicsalogatták az embereket a Negyedbe, de olyan nagy számban, hogy erre a tömegre a vendéglátók és a szervezők sem voltak felkészülve. Ezért néhány helyen idő előtt elfogytak az ételek, ezen változtatni kell, de a koncepción nem, azaz továbbra is elérhetővé kell tenni a hétköznapi emberek számára a legmagasabb szintű gasztronómia termékeit. Az út jó, kisebb változtatásokkal a Pécsi Szelet fontos rendezvénye lehet a városnak.        

(A Made in Pécs-díjak odaítéléséről kizárólag szerkesztőségünk dönt, ám idén is kiosztunk egy közönségdíjat olvasóink szavazatai alapján. A közönségszavazás december 15-én indul!)

zene
Életkoncert
 
ételital
Külvárosi gasztró: Kisvadász Borozó
 
zene
Deborah De Luca