lenn_az_utszan
lenn_az_utszan
Happ Zsuzsa / 2018-07-04 lokál
A téma az utcán – esetünkben az utszán – hever alapvetésből indult ki a lenn_az_utszan nevű Instagram oldal gazdája, akiről csak és kizárólag annyit árulhatunk el, hogy pécsi és hogy lány. Na jó, talán még annyit, hogy jártas a tervezőgrafikában. A betűtípusok mellett pedig az utcai leletekhez is éles szeme van.

„Nem szeretném annyira névhez kötni, amit ezzel létrehozok. Lehet, hogy azért, mert én sem tudom, hogy kik írták, amiket lefotózok, én csak felhasználom azokat” – ezért marad inkognitóban @lenn_az_utszan.

A fotógyűjtemény célja sem az volt, hogy ezzel hírnevet szerezzen magának, hanem hogy mások is más szemmel nézzenek az utcai feliratokra. „Amióta fényképezős telefonom van, mindig lefotózom az utcán a feliratokat, amiket látok. Sokáig nem kezdtem velük semmit, csak gyűltek a gépemen, több száz van belőlük. A barátaim biztattak, hogy kezdjek velük valamit, az Instagram pedig jó felület erre. Amikor végre elindítottam, elhatároztam, hogy minden nap teszek fel képet, hogy izgalmas legyen. Csak két nap maradt ki eddig, az egyik karácsonykor. Általában olyanok a visszajelzések, hogy „jaj, de király”, „jaj, de vicces”. Bár ezeket az utcán mindenki látja, csak keveseknek tűnik fel.”

A fotók forrása gyakran Pécs, de vannak budapesti és nemzetközi leletek is, például Párizsból. „Az első harminc kép Párizsban készült, ami maga volt a Kánaán. Ott nagyon sokféle felirat volt – pédául Ryan Gosling telefonszáma –, de legfőképpen vidámak. Pécsen belül, ha elmegyek Uránvárosba vagy Kertvárosba, ahol ritkán járok, kéthónapnyi anyagot simán összegyűjtök. Az Éljen Pécs! felirat fotójához kommentként írta valaki, hogy szerinte az már kimondottan nekem készült” – bár ezt @lenn_az_utszán nem feltétlenül gondolja így, de benne is felmerülnek morális dilemmák olykor. „Vannak nagyon csúnya feliratok, de azokat is kirakom. Nagy kérdés, hogy ezeket rongálásnak fogom-e fel, de igyekszem nem azt látni benne. A rengeteg felirat és rajz közül szelektálok, arra mindenképpen figyelek, hogy el lehessen olvasni.”

Úgy tűnik, a követők ízlése egybevág az alkotóéval. „A legtöbb lájk eddig arra a feliratra jött, hogy „egy tököd van, szóval csak egy nőre van szükséged, ember”. A nagy „életbölcsességeket” sokan szeretik” – @lenn az utszán számára ezt igazolja vissza az is, hogy egyre több képet kap másoktól. Ezekből válogatásokat és különböző alkalmakkor – például Valentin napon – saját fotóiból tematikus összeállításokat is készít. És a régebbieket is nyomon követi: „Nagyon érdekes, amikor egy felirathoz később hozzáírnak valamit és azzal megváltoztatják a jelentését negatívról pozitívra vagy fordítva.”

Mi már csak annyit tennénk hozzá: pécsiek, le az utcára, vagy fel az Instára!

lenn_az_utszan Insta ITT

 

lokál
Eximó Jégrém: A varázsló és a próféta
 
ételital
A szőlő és bor városa 3. – Az igazi pécsi chateau
 
súgó
DLA INTRO VII.