Lejtőn felfelé
Lejtőn felfelé
Bite Orsi / 2019-03-11 lokál
A Mecsek egy aranybánya – több szempontból is. Az egyik, eddig kiaknázatlan területe a hegyi kerékpározásban rejlik. Eplényben mintaszerűen használják ki az ebben rejlő lehetőségeket. De mi a helyzet a Mecsekben?   

A Magyar Kerékpárosklub megbízásából készített 2018-as felmérés szerint a magyarok 70%-a biciklizik rendszeresen, ebből 38% sportolási szándékkal ül kerékpárra. Ha ezt levetítjük a pécsi lakosságra, akkor a legutóbbi adatok szerint 55000 ember kerékpározik rendszeresen. A lelkesedés azonban nem mindenkinél marad meg hobbi szinten, hiszen a PSN Zrt. kerékpáros szakosztállyal rendelkezik, amely jelenleg a mountain bike kerékpározás downhill szakágát viszi.

A Mecsekben az elmúlt években számos helyi és országos versenyt is rendeztek a Mecsekerdő Zrt. támogatásával. Bár az erdészet részéről nagy a nyitottság a kerékpározni vágyók támogatására, a hegység 35%-a védett-, 74%-a pedig Natura 2000-es terület. A  különböző, sportolásra alkalmas szakaszok kialakítása során számos tényezőt kell figyelembe venni, így megoldásra csak kompromisszumok mentén lehet törekedni.

A Mecsekben 508 kilométernyi turistaút található, melyből valamivel több mint 190 kilométer kerékpározható is, ezek nagyobb részt üzemi utak, illetve erdei- és kerékpárutak. Ezek természetesen saját felelősségre használhatók amellett, hogy nem károsítjuk az erdő talaját és az erdészeti létesítményeket, valamint tevékenységünkkel nem zavarjuk sem az erdei életközösségeket, sem a környéken kiránduló embertársainkat. Minden tényezőnek megfelelni egy lendületes montis tekerés során azonban nagyon nehezen lehet. Éppen ezért a versenyszerűen vagy rendszeresen bicikliző helyiek a Pécstől bő kétórányi autóútra található Eplénybe járnak edzeni. Ott működik az ország első épített hegyikerékpáros pályája, amely 2011 óta Bingaréna néven fut. De mi is az a Bringaréna? Az eplényiek 2006-tól folyamatosan bővítették síközpontjukat, ami mára az ország egyik legnagyobb komplexuma. Annak érdekében, hogy off-szezonban se legyen üres a falu, 2012-ben a kerékpáros pályát is kiépítették. A külföldön jól bevált metódus szerint, az alapesetben is nagyon sok pénzért felépített sífelvonót kis átalakítással bringák szállítására alkalmas libegővé varázsolták, ami segíti a kerékpárosok közlekedését a pálya eleje és vége között. Több, különböző nehézségű pályát alakítottak ki, így a kezdőktől a vérprofikon át mindenki talál kihívást magának. A park turisztikailag kiemelt fontosságú a bő ötszáz fős falu életében, hiszen a síszezonon túl is több ezer embert vonz, azaz jól működik a modell.

Felmerülhet a kérdés, mit tud jobban egy kis falu, mint egy megyeszékhely? Tény, hogy a természetvédelmi szabályozások szűk keresztmetszetet jelentenek itt a Mecsek lábánál, de az is egyértelmű, hogy az igény fennáll, a szabályozás pedig szükséges. Lehet, hogy nem csak uránbányán ülünk, de arany is lapul valahol a mélyben? Remélhetőleg a júniusra ígért e-bike-ok üzembehelyezése után az önkormányzat a meglévő lehetőségek kiaknázásán is elgondolkodik.

 

 

ételital
Teszteltük: Pécsi Kávé
 
ételital
Piaci körkép két szatyorral
 
lokál
Portré: Gilbert Varga