Lehet, hogy az MI ellenőrizte kedvenc kütyüd minőségét?
Lehet, hogy az MI ellenőrizte kedvenc kütyüd minőségét?
promo / 2023-06-13 lokál
Elképesztő mennyiségű termék előállítását teszik lehetővé az automatizált gépek és robotok. Azonban a gyártósorról legördülő alkatrészek vagy készáruk minőségellenőrzését még mindig az emberi szemre vagy tapintásra bízzák a gyárakban. Viszont a mesterséges intelligencia (MI/AI) egyre inkább átveszi ezt a szerepet is.

Ezzel a technológiával ellenőrzik például a Terrán tetőcserepeit vagy a Szobi szörp üvegeit, de a Holcim cementgyárában is MI felügyeli az ott dolgozók védőfeleszerelés-használatát. A pécsi Contrall Kft. többek között e három cégnek is fejlesztett MI-vel működő megoldást, és ahogy Herbály István ügyvezetőtől megtudtuk, egyre nagyobb az érdeklődés a 21. századi technológia iránt.

„Ipari feladatok megoldására használjuk a mesterséges intelligenciával történő képfeldolgozást, ott, ahol korábban a hagyományos kamerás technológiákkal nem volt lehetőség automatizálni. Az MI-alapú rendszerek tanulás útján olyan bonyolult szabályrendszert vagy absztrakciót képesek létrehozni, aminek segítségével a korábbinál sokkal komplexebb problémákat tudunk megoldani.”

Az MI alkalmazásához igen erős informatikai és matematikai alapok szükségesek, ezekre építve a gyakorlatban lehet elsajátítani a speciális tudást. István szerint tévhit, hogy az MI „mindenre jó”, ez sem egy univerzális eszköz. Inkább egy olyan technológia, ami egyes problémákat bizonyos hatásfokkal, rengeteg munkával és tanítással képes megoldani. A Contrall azon kevés cég egyike, amely az MI-vel már valós ipari problémákat oldott meg.

 

film
Nézz pécsi filmeket! – 1. rész
 
lokál
Portré: Ruff János – matematikus, a Møbee kitalálója
 
súgó
A négy sarok és ami közte van