Légy a vendégünk!
Légy a vendégünk!
Maljusin Mih / 2015-12-03 lokál
Külföldi hallgatók és Pécs lakóinak megismerkedését segíti az a kezdeményezés, amit a Civil Közösségek Házával együttműködésben Selyem-Tóth Judit és dr. Kovács Dezső szervez Légy a vendégünk! címmel. A program novemberben indult, és a lehető legtermészetesebb módon családlátogatással, közös vacsorával, túrázással közelítik egymáshoz azokat, akik egy városban, de sokszor ismeretlenként élnek egymás mellett.

Az egyetem külföldi hallgatóinak száma közel 2500 fő. Előreláthatóan ez a szám a jövőben nőni fog, és úgy tűnik, hogy mozgósítható a híres pécsi vendégszeretet: „Eddig 10-20 család jelentkezett, többségük több nyelvet is beszél, de ez nem feltétel a vendégfogadáshoz. Olyan is jelentkezett már, aki felajánlotta, hogy szívesen tolmácsol majd a találkozások során” – mondják a szervezők.

A program láthatóan arra is lehetőséget ad, hogy a résztvevők a megszokott napi rutinból kilépjenek, és felfedezzék egymás kultúráját: „Az első összejövetelt az egyetem Orosz Központjával együttműködésben szerveztük. Kazah, lengyel, ukrán, orosz és török diákok voltak az első vendégek” – számolnak be eddigi eredményeikről a kezdeményezők.

Feszült politikai helyzet idején különösen felértékelődik a közösséget építő, ellentéteken felülkerekedni képes, az emberiesség és a vendégszeretet fontosságát kiemelő civil hang. A szervezők hangsúlyozzák: „Ez egy önkéntes civil kezdeményezés, nincs köze aktuálpolitikához, pártokhoz. Az ősz folyamán láttuk a pécsi vasútállomáson a pécsi civilek, fiatalok, idősek és a külföldi diákok nagyszerű segítségnyújtását a menekültekkel kapcsolatban. Ez még inkább megerősítette azt, hogy szükség lenne ilyen találkozásokra, egymás közvetlen megismerésére, megértésére.”

A szervezők a program fokozatos bővítését tervezik, és remélik, hogy egyre többen kedvet kapnak az ismerkedéshez. A program terveik szerint nem csupán az otthoni vendéglátásra és pécsi programokra korlátozódna, de céglátogatásokra, közös sportolásra, vidéki helyszínek bevonására is gondoltak. „A találkozók résztvevőitől egymás iránti nyitottságot és érdeklődést, baráti közeledést várunk. Reméljük, hogy ettől a kis lépéstől is megértőbb lesz a világ” – mondják, mi pedig drukkolunk, hogy így legyen.

Akit érdekel a kezdeményezés és szeretne részt venni benne, az jelentkezhet a beourguest.pecs@gmail.com címen, ahol felvilágosítást is adnak a részvétel feltételeiről.

súgó
Újévi Díszhangverseny
 
ételital
Külvárosi gasztró: Balázs Café
 
súgó
Dumaszínház