Teszteltük: Krédli
Teszteltük: Krédli
Müllner & Kálmán Content Lab / 2019-09-11 ételital
Már éppen ideje volt, hogy legyen egy házias sváb étterem a városban, hiszen már a 13. századból is jelentős számú német lakosságról számolnak be a feljegyzések, és a mai napig is a sváb az egyik legjelentősebb baranyai nemzetiség. De végre július elején a Hársfa úton megnyílt a Krédli!

A klasszikus családi kisvendéglőt egy pályamódosító házaspár működteti. Az újságíróból szakáccsá lett férj a régi családi receptes füzetet lapozta fel és választott ki belőle néhány ikonikus fogást az étlapra. De az egykori sváb nagymamák konyháját nem csak az ételekkel, de a Krédli dizájnjával is igyekeznek megidézni, és ahogy ez a családias kisvendéglőknél szokás, itt is a felújított kredencé lett a főszerep. Azt, hogy az aprócska Krédli hiánypótló hely, mi sem bizonyítja jobban, hogy nem sokkal a nyitás után is ajánlott a foglalás. És valóban: egy átlagosnak mondható késő nyári hétköznap este 7 óra körül már majdnem minden asztal foglalt. 

A vacsorát egy sváb pincetányérral indítottuk, amin van minden, amit egy rendes kamra rejthet. A tökéletes minőségű stifoldertől a sonkán át a töpörtyűig, és ráadásnak aznap még a helyben sütött pekes kifliből is került mellé. Persze felmerülhet a kérdés, hogy mi köze a kamra kincseinek a pincéhez, de a válasz igen egyszerű, hiszen a magyarországi svábság története – főleg Baranyában – szorosan kapcsolódik a borhoz és egyúttal a borospincékhez. A másik nyitó fogásunkban, az orjalevesben a legemlékezetesebb a lágy krédlitojás volt, de sajnos a tökéletes lágytojás sem tudta a leves sótlanságát feledtetni, aminek köszönhetően semmilyen íz nem tudott mélységében megjelenni benne. 

A belsőségekből készült sauresben a kellemesen savanyú, jó állagú szósz finoman vonta be a vese-, a tüdő- és a szívfalatokat, és a zsírban pirult krumpligombóc-karikák tökéletes egységet alkottak volna, ám itt is nagyon hiányzott a só. A szalonnás-hagymás és egy kevés tejföllel körített sufnudlit a „kistányérok” közül választottuk, amelyek a főételnél valamivel kisebb adagot rejtenek. Egyszerűségében emlékezetes fogás. A koronát a vacsorára a krumplis lángosocska, a szilvalekvárral és friss bogyós gyümölcsökkel tálalt fluta tette fel. 

Hársfa út 17. Sze-P.: 17:00-22:00; Szo: 11:00-22:00; V 11:00-15:00.

Értékelésünk: 4/5

Számla:

Sváb pincetányér krédlitojással: 1290 Ft

Orjaleves lágy krédlitojással: 890 Ft

Saures: 2490 Ft

Szalonnás-hagymás sufnudli: 1490 Ft

Fluta házilekvárral, gyümölccsel: 990 Ft

Összesen: 7150 Ft

 

 

ételital
Teszteltük: Café Griff
 
lokál
Portré: Bánkuti Szabina
 
lokál
Hűsölj a városban!