Isten hozott Marty McFly!
Isten hozott Marty McFly!
szerk / 2015-10-21 lokál
Most szépen visszaugrunk harminc évet a múltba. Ez a hátra szaltó azonban nem öncélú. Oka van, méghozzá elég nyomós oka: világszerte e hónapban kerül újra mozikba Robert Zemeckis 1985-ben készült kultfilmje, a Vissza a jövőbe. A trilógia főhőse, Marty McFly ide-oda ugrál az időben, és az egyik részben éppen 2015. októberében találja magát, azaz pont ennek az évnek, ennek a hónapjába érkezik 1985-ből. Ezen felbuzdulva ellentétes irányú ugrást mutatunk most be, és visszarepülünk 1985. októberébe. A helyszín: Pécs, 30 évvel ezelőtt. A Dunántúli Napló 1985. októberi számából gyűjtöttük ki a hónap legfontosabb híreit, párhuzamba állítva a mai pécsi valósággal. Jó szórakozást!

Rovásírás

1985 - Forrai Sándor Küskarácsontól-sülvester estig című könyve nemrég jelent meg a rovásírás tikairól. Erről rendeznek kiállítást a pécsi Ifjúsági Házban.

2015 - Ez a hír akár ma is megjelenhetne, hiszen reneszánszát éli a rovásírás. Annyi a probléma, hogy az Ifjúsági Ház már nem létezik, de a kiállítás lehetne akár a Pécsi Galériában vagy az m21-ben. A siker garantált!

Fedett uszoda

1985 - Ma reggeltől fogadja a látogatókat a pécsi Hullámfürdő fedett uszodája, szünnap nélkül, naponta 7:30-18:30 óra között. Télen azonban kihasználatlanok a fedett uszodák, hétvégén csak néhány vendég lézeng a három pécsi uszodában.

2015 - 30 évvel ezelőtt három pécsi fedett uszoda volt a városban. Az egyetemi uszoda, a Hullám és a Nevkó. A végtelenül szomorú helyzet az, hogy e téren semmi változás nem történt Pécsett, ugyanez a három fedett uszoda várja ma is az úszni vágyókat. Annyi különbség azért van a régi és a mai helyzet között, hogy ma nem lehet szabad pályát találni úszkáláshoz a zsúfoltság miatt, azaz lézengésről szó sincsen. Szerintünk 30 év után megérdemel a város egy újabb fedett uszodát.  

Pécsi Egyetemi Napok

1985 - 1985. október 4-én megkezdődött a XVII. Egyetemi Napok. A megnyitó a POTE Aulában volt. Ennek keretében a volt hallgatók megismerhetik az egyetemen időközben zajlott legfontosabb eseményeket, ilyen formában is tartva a kapcsolatot az alma materrel.

2015 - Ma már egy kicsit másról szól az Egyetemi Napok, és ez így is van jól! Elég bután néznének manapság a hallgatók, ha csak ennyiből állna a PEN.

Új óvoda, bölcsőde

1985 - Pécsett, a Németh László utcában új óvoda és bölcsőde épült 41 millió forintból. 220 gyerek veheti birtokba az intézményt.

2015 - Nagy valószínűséggel az a helyzet, hogy a harminc évvel ezelőtt (vagy még régebben) épült óvodák és bölcsődék felújítása, korszerűsítése éppen most zajlik a városban. Ez pedig nagyon jó hír! 

Gasztro

1985 - Negyvenötezer adag étel készül a Mecsekvidéki Vendéglátó Vállalat pécsi gasztrofol üzemében minden héten. Három műszakban nyolc szakács dolgozik. Csak a legtökéletesebb nyersanyagot használják.

2015 - Nagyon szívesen megnéznénk magunknak azokat a „legtökéletesebb nyersanyagokat”, de legalább a törekvés már látszott 30 évvel ezelőtt is a jobb minőség elérésének érdekében. Ma számtalan étterem tényleg a legtökéletesebb alapanyagokat használja fel ételeihez, a kis pécsi gasztroforradalom a szemünk előtt játszódik, és ehhez nem is kell a Mecsekvidéki Vendéglátó Vállalat.  

Állatkert

1985 - Új csimpánzpár az állatkertben! A nemrég kimúlt Napoleon után ismét benépesült az állatkerti csimpánzház a Mecseken. Szerda éjjel hozták Pécsre a korábban cirkuszi sztár 12 éves Judit és a 11 éves Pepit. Az új pár jól érzi magát az állatkertben és várja a látogatókat.

2015 - A nemsokára megnyíló vadiúj állatkertben – az előzetes hírek szerint – nem a csimpánzok lesznek a legfőbb látnivalók, bár kétségkívül ők is biztos sok látogatót vonzanak majd. Most a cápákon van a hangsúly, tőlük várják a nép tódulását a Mecsekre, csak éppen az a baj, hogy az állatkert megnyitása folyamatosan csúszik. Szerintünk nincs ember ma a városban, aki pontosan meg tudná mondani, hogy mikor fogad újra látogatókat a népszerű intézmény.

Buszok

1985 - Új színekben a városi buszok. Az elmúlt hetekben új színezésű autóbuszok jelentek meg a pécsi tömegközlekedésben.

2015 - Ez a hír ma is megállná a helyét. Több, különböző színű busz van jelenleg is forgalomban, de információink szerint a most Hollandiából érkezett piros buszokat átfestik a színek egységesítése miatt. A hírből mindenestre kiderül, hogy a buszközlekedés ugyanolyan fontos volt 30 évvel ezelőtt is, mint manapság. 

Sípálya

1985 - Új sífelvonó épül a Mecseken. Már az idei szezonban működni fog az új felvonó, amely ülőtárcsás rendszerben fog működni.

2015 - Az tényleg vicces, hogy az 1985-ben átadott sífelvonó üzemel ma is a pécsi sípályán. De nem is ülőtárcsás (azt nem tudjuk, hogy az végül megvalósult-e), hanem annál jóval egyszerűbb. A sípályát karban tartó és üzemeltető lelkes kis csapat elmondása szerint esély sincs arra, hogy új felvonó létesüljön a Misinán.

súgó
Zsolnay Piknik
 
lokál
Egy komoly hobbi – Lemezgyűjtők
 
zene
Ivan & the Parazol, Konyha