Továbbra is világszám a fekedi stifolder
Továbbra is világszám a fekedi stifolder
promo / 2021-11-23 ételital
A fine dining élelmiszerek Oscar-díja, a Great Taste Awards 2021 újabb két csillagot hozott a baranyai családi manufaktúra, a Fekedi Stifolder számára – a bírák szerint továbbra is világszínvonalú termékeket készít a kézműves vállalkozás.

Ugyanolyan magas minőséget állít elő, mint a spanyol chorizo vagy az angol szalámi, hiszen ezek mellett egyedül a magyar stifolder érdemelte ki két évvel ezelőtt a szalámi kategóriájában a három csillagot.

A bólyi Montenuovo hercegi uradalomba betelepülő németek hozták magukkal a stifolder előállításához szükséges szaktudást, ezt hívta újra életre néhány évvel ezelőtt a Fekedi Stifolder. Mint a vállalkozás ügyvezetője, Papp Gábor mondja, ahogy Pármában a sonkakultúra a meghatározó, nálunk a stifolder a specialitás. Az egyedi paprikás szalámit a hagyományokra építve készítik, a legfontosabb, hogy a húsban lévő víztartalmat nem megkötik (ahogy a húsiparban), hanem kivonják. A kiváló minőségre a hazai gasztrobloggerek is felfigyeltek, emellett volt, hogy a Magyar Gasztronómiai Szövetség nagyszabású szalámitesztjén is megnyerte a paprikás szekciót a termék. A vállalkozás már külföldön is több díjat begyűjtött, így Horvátországban és Nagy-Britanniában is.  

A helyi értékekre, no meg a stifolderre alapozva a közeljövőben létrehoznak Fekeden egy egykori sváb porta lakóépületében egy gasztroturisztikai látogatóközpontot, ahol természetesen meg lehet kóstolni (és vásárolni) a világ egyik legjobb szalámiját is.

lokál
Élményre hangolva
 
súgó
Bronzkori játékélmény a Pécsi Napok alatt
 
ételital
Baileys Strawberries & Cream