Művészportré: Pertics Flóra
Művészportré: Pertics Flóra
Prim Péter / 2019-04-23 súgó
Pertics Flóra budapesti születésű, Pécsett alkotó festőművész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán Ernszt Andrásnál szerzett festő diplomát 2017-ben.

Jelenleg a PTE Doktori Iskola hallgatója. Első önálló kiállítása Cérnarajz címmel 2017-ben volt Pécsett a Zsolnay Negyed E78 Kemence galériában, mely az általa használt hímzéses technikával készült képeit mutatta be. Fiatal kora ellenére számos művészeti elismerésben részesült országos és nemzetközi szinten egyaránt. 2015-ben elnyerte a diákhitel központ pályázatának I. díját, 2016-ban egy képe bekerült a Puszani Nemzeti Tudományos Múzeum gyűjteményébe, majd 2017-ben a PTE által alapított Tolvaly Ernő Festészeti Díj I. helyezését is elhódította.

A Cérnarajz volt az első egyéni kiállítása, a címét pedig onnan kapta, hogy a kiállított munkákkal a hímzés és a rajzolás közötti párhuzamokat kereste, és kisebb változtatásokkal azóta is ezt kutatja. A téma nagyjából ugyanaz, viszont a technikai paramétereket folyamatosan változtatja. Festészetében ezzel az irányvonallal foglalkozik, ezzel nyert Koreában, és a Doktori képzésen is ezt kutatja. Ahogy Flóra mondja: „Pécsett, és máshol is sokan, és egyre többen foglalkoznak ezzel a technikával, de mindenki picit más szempontból közelíti meg. Az már önmagában nem elég, hogy valaki hímzéssel foglalkozik, ezen belül is ki kell alakítani egy egyéni hangot. Végülis ez „csak” a technika, a mögöttes tartalom az, ami igazán számít, illetve az, hogy a hímzés segíti-e a kép mondanivalóját.” Az utóbbi pár évben a technika nagy népszerűségnek örvend, és egyre többen foglalkoznak vele hazai és nemzetközi szinten is. Flóra munkáinak képi világában a konkrét figurális formák, és az asszociatív absztrakt elemek keverednek egymással.

zene
Villányi Vörösborfesztivál – Bock módra
 
zene
Fran Palermo, Fake Empire
 
zene
Szulák Andrea koncert