Múzeumok Éjszakája
Múzeumok Éjszakája
szerk / 2018-06-22 súgó
A Múzeumok Éjszakája idei kiemelt helyszíne Pécs lesz. A Janus Pannonius Múzeum a program szlogenjére (Ami összeköt: család és kultúra) építve állította össze június 23-i kínálatát.

A Múzeumok Éjszakáján kiemelt szerephez jutnak a Zsolnayak, a Vasarelyk, az Angsterek, valamint a Littke család is: családfa vetítés, szubjektív és rendhagyó tárlatvezetés, játszóház egyaránt lesz ezen a napon. Az orgonaépítésben jeleskedő Angster család szellemiségének megidézése izgalmas lesz: aznap este a város templomaiban megszólalnak az Angster orgonák, a múzeumban pedig egy Angster-harmónium.

Fontos szerepet kap a programban az „Arczok és láthatárok” című tárlat, ahol – többek között – Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Lotz Károly, Madarász Viktor, Munkácsy Mihály és Székely Bertalan műveit csodálhatjuk meg.  A kiállítás igazi kuriózuma, hogy egy külön terem a pécsi 19. századot is bemutatja pécsi városképekkel, valamint pécsi művészek (Wéber Xavér Ferenc, Zsolnay Vilmos és Bartalits Mihály) eddig ismeretlen alkotásaival.

Az „éjszakázók” a föld alatt is kalandozhatnak: bepillantást nyerhetnek az egyébként nem látogatható Cella Trichorába, ahogy a belvárost behálózó pincerendszer egyik, múzeumokat összekötő szakaszába is. A Káptalan utca kertjeiben több helyen fényfestés is lesz, de ezen az estén nyílik meg a múzeum Szabaduló Szobája, az éjszakát pedig az elmaradhatatlan Szent Iván-éji tűzugrás és táncház zárja majd.

Több helyszínen, június 23. Részletes program: www.jpm.hu

zene
Soerii & Poolek, Fish!
 
súgó
Újabb variációk a Színes városhoz
 
súgó
Fehér László: Emléknyomatok