Globális Klímahét – Pécs
Globális Klímahét – Pécs
szerk / 2019-09-19 lokál
Szeptemberben világszerte hatalmas globális sztrájkhullám várható, melynek során emberek tömegei vonulnak utcára környezetünk védelméért. A csúcspont a szeptember 27-i Általános Klímasztrájk lesz. Helyi civil szervezeteknek köszönhetően Pécs is vastagon benne lesz az akcióban.

Az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó csúcstalálkozója köré szerveződő egyhetes megmozdulás-sorozat célja, hogy felhívja a világ vezetőinek figyelmét az éghajlati válság veszélyeire, valós és hatékony cselekvésre felszólítva nem csak az egyéneket, de a politikai és gazdasági elitet is. A pécsi Zöld Fiatalok, a Szabad Terek és a Fridays for Future Pécs által szervezett klímahét szervesen kapcsolódik a nemzetközi eseményekhez: globális és lokális témák egymást kiegészítve kínálnak közös gondolkodási és cselekvési lehetőségeket. A rendezvénysorozat csúcspontja szeptember 27-én, az Általános Klímasztrájk napján lesz, amikor lezárják a Rákóczi utat, mert: „hisszük, hogy társadalmi nyomásgyakorlás nélkül az egyéni cselekvések önmagukban nem lesznek elegendőek”.

Szeretettel adunk teret a Globális Klímahét pécsi szervezőinek bemutatására.

ZÖLD FIATALOK - ZÖFI

A ZÖFI egy zöld, kreatív fiatalokból álló alkotóközösség. Az utóbbi években Pécsett kifejezetten aktív, fiatalos, progresszív szemléletet képvisel a zöld szervezetek közösségén belül. Igyekeznek részt venni a napjainkban felmerülő társadalmi és ökológiai problémák megoldásában és reagálni a jövőnket meghatározó döntésekre. Tevékenységeik között szerepelnek kulturális és alterglob előadások, szabadtéri és utcai megmozdulások.

SZABAD TEREK

A Szabad Terek az autonóm, kritikus programoknak teret adó, gondolkodó, reflektív és önreflektív közösségi terek és civil szervezetek közösségvállalása. A közösségvállalás célja, hogy ezek a terek megerősödjenek és megőrizhessék függetlenségünket. Az egymás iránti szolidaritás erősítésére együttműködéseket generál, közéleti és kulturális tartalmakat közvetít és fogad be. Pécsett az Apolló mozi, a Nappali, a Reggeli, a Drukker, az Emberség Erejével Alapítvány, a Zöld Fiatalok, A Város Mindenkié, és a SocLab Egyesület partnerségével szervezik programjaikat.

FRIDAYS FOR FUTURE

Idén tavasszal a ZÖFI kezdeményezésére indult el Pécsett is a Fridays for Future mozgalom. Ők azok, akik péntekenként a Városháza előtt demonstrálnak, mellyel nem csak az emberek, hanem a politikusok és a gazdasági szereplők figyelmét is próbálják ráirányítani a közelgő klímaválságra és cselekvésre szólítják fel őket.

A Globális Klímahét részletes pécsi programja ITT

lokál
Eximó Jégrém: A damaszkuszi útra nincs retúrjegy
 
ételital
Külvárosi gasztró: Kisvadász Borozó
 
lokál
Karrierépítés egy világcégnél Pécsett: lehetséges!