A legjobb borlapok
A legjobb borlapok
Győrffy Zolt / 2015-04-27 ételital
Kezdjük a statisztikával: a magyarok többsége otthon vagy barátainál borozik, de a vendéglátósok szerencséjére ezt az éttermi borfogyasztás követi. Miután egyelőre valódi borbárok nem igazán nyíltak Pécsett – bár úgy hallottuk, hogy ez a helyzet hamarosan változni fog –, megnéztük az éttermek borlapjait, hol mit érdemes kóstolni. Van választék, döntő többségében a régió borvidékei vannak jelen mindenütt, de ez már csak természetes. Mi pécsiek borban is lokálpatrióták vagyunk.

Jókai Bisztró (Jókai tér 6.)

A város legizgalmasabb borkínálata talán a Jókai Bisztróban van, ahol mintegy 100 tételt tartanak a borlapon, majd’ a felét bontják is, azaz egy pohárral is kérhetünk belőlük. A gazdag régiós ajánlaton túl szinte mindegyik hazai borrégiót megtaláljuk Pannonhalmától Tokajig, a Káli-medencétől Sopronig. Ráadásul a neves termelők borai mellett a kézműves, kis pincészetek ritkábban fellelhető tételei is kóstolhatók. Külföldi tételek nincsenek nagy számban, mondjuk klasszikus Chablis vagy Chianti persze kóstolható, de a helyi vendégek is, a turisták meg végképp a magyar borokat preferálják. Külön kiemelendő, hogy pezsgőből is egész komoly a választék. A felszolgálók tájékozottsága korrekt, szinte mindig akad valaki, aki segíteni tud borügyekben. A borok ára 380-900 Ft/pohár között mozog.

Susogó (Szőlő utca 54.)

Ez ugye egy borvendéglő a Szőlő utcában, kutya kötelessége tehát, hogy jó borlapja legyen. Klasszikus borlapja viszont nincs is, legalábbis nem találkoztunk még vele sosem, ellenben Palkó Gáboron, aki egyszemélyben sommelier, pincér és az üzlet frontembere, nehéz lenne kifogni. Minden ételhez van tippje, ami ugye elég gyakran váltakozó kihívást jelent, hiszen hetente alakul át az ételsor. A borok nem ilyen sűrűn cserélődnek, de ha az ember nem napi vendég, akkor a választék bőségesnek is mondható. Tucatnyi tétel váltakozik, amelyekből pohárral is kérhetünk, még vagy négyszer ennyi palackos kiszerelésben kapható. Nem szorítkoznak a régióra, minden magyar táj képviselteti magát, időnként igazi gyöngyszemeket is csapra vernek. A pohárral is vásárolható borok ára 600 forintnál kezdődik.

Kalamáris (Rákóczi út 30.)

A város első olyan vendéglője volt, ahol a bor kiemelkedő szerepet kapott. A mai boros középgeneráció nagyrészt Rippl Béla szárnyai alatt nevelkedett. Amióta a Radó Vinotékával összeolvadt és borbisztróvá transzformálódott, kétségtelen, hogy rendkívül nagy választék van palackozott borok tekintetében. A borok esetében mindig fontos az ár kérdése, erre Jobbágy Kornél, az új Kalamáris működtetője különösen kényes, így a legtöbb bort itt találjuk a legjobb vinotékai áron. Némi ráfizetéssel máris éttermi áron kaphatjuk meg a bő választék bármely tagját, a hőfokok ugyan néha ingadoznak, a tanuló pincérek kissé bizonytalanok, a konyha sem nyerte vissza még régi kreativitását, de sok borklub és boros rendezvény garantálja a lelkes közönséget. A borok ára 200 Ft/pohár ártól indul, ritkán bontanak 500 Ft/dl feletti tételeket.

Pezsgőház (Szent István tér 12.)

Az egykori pezsgőgyár épületében működő pinceétterem viszonylag széles, negyven tételes borválasztékkal várja a vendégeket, elég sok tételt pohárral is felszolgálnak. Érdemes rá odafigyelni, hogy itt a mértékegység nem a deci, hanem nyolcadliter (ami ugye 1,25 deci). A régióból nagy nevek, ismert márkák a borlapon, mellettük pár újabb, feltörekvő borászat is helyet kapott a kínálatban. Ám amiért kiemeltük, az a pécsi pezsgőválaszték. A félig-meddig még pécsinek számító Cezar pezsgőkből hatot tartanak, ötből akár csak egy pohárral is kérhetünk. Bár a hely hangulata kevésbé olyan, hogy beülnénk csak borozni, az előtér kifejezetten pezsgőbárnak épült, nosza kipróbáltuk, és kérem, működik. A borok 600-1100 Ft/pohár árak között alakulnak, pezsgőt 600-800 forint között kóstolhatunk poharazva.

Zsolnay Étterem (Zsolnay Vilmos út 37.)

A Zsolnay Negyedben működő étterem azért került listánkra, mert ugyan a tételszámot tekintve erős közepes a borlapja, de célzottan van összerakva, az ételeikhez kifejezetten jól működnek a borok és a személyzet is jól tudja kezelni a boros kéréseket, kérdéseket. Bár ez lenne a normális, Pécsett mégsem az, hogy a pincér ismerje a borlap borait, tudja őket bemutatni, ismerjen pár sztorit borokról, pincészetekről, netán olyan helyi fajtákról, mint a cirfandli. Itt ez többnyire jól működik, eddig nem csalódtunk. A kínálat kizárólag régiós, plusz Szepsy István 6 puttonyos tokaji aszúja. Színes a kínálat, nehéz ilyenkor dönteni, mert túl sokat szeretnénk egyetlen pohárba szorítani. Ha csak egy decire vágyunk, 450-1200 Ft/pohár árú borok közül választhatunk, közel húsz tételt bontanak meg a kedvünkért.

+1 

Zierfandler (Hunyadi János utca 52.)

Nem igazán étterem, de boros szempontból különlegesség a Zierfandler borozó, ami a Hunyadi úton megbújva várja a borrajongókat. Csak pécsi borvidéki borokat kínálnak, plusz senkinek nincs nagyobb választéka cirfandliból, mint Szalai Benjáminnak, aki a helyet üzemelteti. Érdemes kipróbálni, személyre szabott, közvetlen és borértő kiszolgálást várhatunk.

súgó
15. Ördögkatlan
 
ételital
Gasztro-ajándékok
 
súgó
Könyvek karantén idejére