Fontos kérdések, még fontosabb válaszok
Fontos kérdések, még fontosabb válaszok
Happ Zsuzsa / 2020-09-16 lokál
A legtöbbször elhangzó kutyás kérdéseket szedtük csokorba, amiket szépen meg is válaszolunk.

Mit csinálj, ha csavargó kutyával találkozol?

Induljunk ki abból, hogy a kutya gazdi nélkül nincs biztonságban. Ezért az első és legfontosabb, hogy ha utcán vagy út mellett kóborló kutyával találkozol, ne menj el mellette! Ha meg tudod fogni, akkor először is helyezd biztonságba. Elviheted egy chip leolvasóhoz (Pécsett az állatorvosi rendelőkben, az Endresz György utcai MOL kúton és a Wash&Vau kutyamosóban biztosan találsz) vagy felhívhatsz valakit, akinek van. A gyepmestert is hívhatod a 06 20 289 5077 telefonszámon, aki a bejelentésed alapján odamegy és chipet olvas. Ha nincs a kutyában chip, akkor magával viszi a telepre és ha nem jelentkezik érte a gazdi, akkor a Misina Egyesület menhelyére kerül az állat. A talált kutyáról megoszthatsz képet és információt a majdnem tizenkétezer tagot számláló Pécsen és környékén gazdikereső, elveszett, talált, állatok csoportja nevű Facebook-oldalon – ezzel akár akkor is tudsz segíteni, ha nem hagyta magát megfogni a kutya, mert talán így eljut a híre a gazdihoz, vagy más is látja és befogja. Mindig írd bele a posztba, hogy hol és mikor találtad vagy láttad a kutyát. Ha nagyon sietsz és nincs minderre időd, akkor add át a kutyust valakinek, aki tud segíteni. Ha azt látod, hogy egy állat bajban vagy veszélyben van, de nem tudod befogni, akkor állatmentő szervezetekhez is fordulhatsz, akik segítenek a mentésben vagy a befogásban.

Mit csinálj, ha elkóborolt a kutyád?

Elveszett kutya esetén mindig értesítsd az állatorvost, aki a rendszerben jelölni tudja a kutya chip azonosítója mellett, hogy keresik. Járd végig azokat az útvonalakat, amerre sétálni szoktatok. Ossz meg róla képet a Facebookon, pontos adatokkal: mikor és hol látták utoljára, milyen telefonszámon értesíthetnek téged. És amikor előkerül a kutya, ne felejtsd el törölni a posztodat! Érdemes plakátokat is kihelyezni azon a környéken, ahol felbukkanhat az eb. Szerencsére sok olyan történetet ismerünk, ahol ezek a módszerek segítettek.

Örökbe fogadnál egy kutyát?

Pécs környékén több szervezet és magánszemély is foglalkozik kutyák mentésével és örökbeadásával. Ahogy mondani szokták, ha örökbe fogadsz egy kutyát, azzal két életet mentesz meg, hiszen egy másiknak helyet csinálsz a menhelyen. Ráadásul olyan formákat találhatsz a menhelyeken, amilyeneket rajzolni sem lehet, nemhogy tenyészteni! Keress fel egy szervezetet, barátkozz a kutyusokkal és ha megismertétek és megszerettétek egymást, válaszd ezt a módot a vásárlás helyett!

Mivel támogathatod a mentett kutyákat?

Ha nincs lehetőséged örökbefogadni kutyát, vagy még nem vagy kész rá, akkor is sokat segíthetsz a menhelyen élő kutyusoknak: táppal, takarókkal, pénzügyi támogatással hozzájárulhatsz az ellátásukhoz, de rendkívül hálásak a sétáltatásért is.

film
Jojo Nyuszi
 
lokál
Krízis, öngyilkossági gondolatok? Van, aki meghallgat!
 
súgó
A Tamás-templom kórusa Pécsett