Fiatal pécsi mesterek 3. – Szilágyi Dorka, ékszertervező
Fiatal pécsi mesterek 3. – Szilágyi Dorka, ékszertervező
Happ Zsuzsa / 2023-05-24 lokál
Saját vállalkozásban ékszereket tervezni, elkészíteni és értékesíteni sokkal összetettebb munka, mint azt gondolnánk. Szilágyi Dorka egyszemélyben viszi a vállalkozásához kapcsolódó összes feladatot és nagyon élvezi.

„Nagyjából négy éve foglalkozom aktívan ékszerkészítéssel, harmadik éve teljes állásban, egyéni vállalkozóként. A művészettörténet alapszak elvégzése után jelentkeztem a Budai Rajziskola ötvös-fémműves kétéves OKJ-s képzésére, majd az arra épülő egyéves aranyműves képzést végeztem el esti tagozaton” – meséli Dorka a kezdetekről. „Azért szerettem ezt a képzést, mert a tervezéssel, a technikai részekkel, és – az aranyműves képzésen – konkrét ékszertípusokkal foglalkoztunk műhelyben. Sokan csak terveznek vagy csak elkészítenek ékszereket meglévő tervek alapján, én mindkettőt csinálom. Minden tárgyamhoz tervezésben és kivitelezésben is kapcsolódom, kollekciókban is gondolkodom és egyedi készítésben is. A legjobban azt szeretem, amikor minden terv összeáll és már az asztalomon várnak az alapanyagok, olyankor visz a flow. Szól a zene, reszelek, fűrészelek, forrasztok, kalapálok, smirglizek. Teljesen kikapcsol, az időérzékemet is elveszítem. A polírozás vége pedig, amikor koszos kis tárgyból csillogó ékszer lesz, talán a leghálásabb pillanat.”

Mivel az elejétől a végéig egy kézben van a folyamat Dorkánál, így az ékszerei saját bevallása szerint is sokat elárulnak róla. „Úgy érzem, egyre jobban körvonalazódik a saját stílusom, de mindig van valamilyen új technika és formavilág, ami beszippant. Mostanában a kifinomult, modern stílus jellemző a munkáimra, a finom hullámok, ívek, sima felületek dominálnak. Szeretem a ritmust, ismétlődést, aszimmetriát, arányokat variálni, egyensúlyt, nyugalmat megjeleníteni egy kis különleges formai megoldással, részlettel, csavarral. Szerintem egy jó tervezői tárgy az elmének és a szemnek is öröm, egy jó ékszer pedig hordható és időtálló, nemesfém ékszer lévén pedig generációknak szól, történeteket mesél el.”

Dorkánál az ékszerkészítés nem a tervezőasztalnál kezdődik és nem is ott ér véget. „Ez egy összetett szakma, ami egyszerre igényli az állandó kreatív munkát fejben és az egyébként kemény, koszos és megerőltető munkát is a műhelyasztalnál. Ezen kívül elengedhetetlen az ügyfelekkel való kommunikáció és kapcsolattartás, de rengeteg plusz feladatot jelent az ügyintézés, anyagbeszerzés, fémjeleztetés, kőfoglalás, együttműködés más műhelyekkel.” 

Fb: DoraSilagyiJewellery
Web: www.dorasilagyi.hu
Insta: dorasilagyizene
Pécsi Egyetemi Napok
 
súgó
„Szundít a labda, meg a síp…”
 
zene
Pegazus Csoport