Felújított síremlékek
Felújított síremlékek
szerk / 2023-11-02 lokál
November 2-án, halottak napján az elhunytakra emlékezünk. Mi is ezt tesszük: olyan híres pécsiek emlékét idézzük most fel, akik a pécsi köztemetőben nyugszanak, és akiknek sírhelyét nemrég – nagyon helyesen – szépen felújították.

A Rauch János Városi Sírkert Megújítási Program keretében a BIOKOM folyamatosan újítja fel a helyi védettségű sírokat. Ennek már látható nyomai is vannak. Elsőként Aidinger János sírhelye szépült meg (képünkön). Aidinger 1846-ban született Pécsett, 1868-tól városi aljegyző, majd 1869-től 1875-ig főjegyző volt. 1875. november 3. és 1896. december 22. között Pécs polgármestere volt, egymás után négyszer választották meg városvezetőnek.  

Opris Péter és nejének a sírja is a program keretében újult meg. Opris Péter 1848-ban született Brassóban. Az ő javaslatára épült fel Pécsett az egyik országos postai igazgatóság, melynek 1887-ben első igazgatója, majd két évvel később főigazgatója lett. Jelentős szerepe volt az ország postahálózatának kiépítésében, szakmai tevékenységét hazai és nemzetközi kitüntetésekkel ismerték el. A pécsi Postapalota építtetője Pécsett hunyt el 1913-ban, a főposta melletti kis tér a nevét viseli.

Dischka Győző nemzetközileg elismert tudós volt, aki 1847-ben született Pécsett. Nevéhez több szabadalom is fűződik. A Kossuth-díjas gépészmérnök a pécsi Állami Főreáliskola tanára, később az intézmény igazgatója is volt. 1901-ben hunyt el, az ő síremlékét is szépen felújították.

Kevesen tudják, hogy a pécsi köztemetőben számos szabadságharcos nyugszik, akik elévülhetetlen érdemeket szereztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharcban. Ilyen például Burghardt György, aki 1849-ben vesztette életét. A pécsi csatában ő és pár társa a végsőkig kitartott a császári csapatok ellen, hősiesen védték a várost, és amikor elfogyott a lőszerük, egy vasdoronggal esett neki az osztrákoknak. Végül egy rögtönítélő hadbíróság halálra ítélte és helyben kivégezte. A pécsi hős nyughelyét is felújították.

A svájci gyökerű cukrászdinasztia, a Caflisch-család sírboltja is gyönyörűen megújult. Október elején, a Svájci Napok keretében, Svájc magyarországi nagykövetének jelenlétében megkoszorúzták az 1869-től közel száz éven át cukrászdát üzemeltető család síremlékét.

Természetesen a sírkert megújítási program névadójának a nyughelye is megszépült. A pécsi köztemetőt Rauch János városi főmérnök tervei alapján építették az előző évszázad elején. Ő tervezte meg a sírkert főkapuját, a kerítést, valamint az épületeket és a parcellák elhelyezkedését.

súgó
Múzeumok Éjszakája
 
film
Szcientológia, avagy a hit börtöne
 
lokál
Rendelj te is 2023-as jótékonysági naptárat!