Tettye Forrásház, MVM – Pécsi energiaszolgáltatók spórolási tippjei
Tettye Forrásház, MVM – Pécsi energiaszolgáltatók spórolási tippjei
szerk / 2022-09-28 lokál
Víz, áram, gáz – a rezsiköltségek emelkedése miatt ezeknek a számláknak a kifizetése okozza a legnagyobb fejtörést a családoknak. A rezsicsökkentés csökkentése (vö.: rezsiemelés) kizárólag a gáz- és az áram árát érinti, de a spóroláshoz elengedhetetlenül szükséges a többi szolgáltatás észszerű és takarékos használata is. Mi most a legautentikusabbakat kérdeztük, azaz közvetlenül a pécsi szolgáltatókhoz fordultunk, hogy mit tanácsolnak az ügyfeleiknek, azaz az embereknek, miként tudnak spórolni az általuk nyújtott szolgáltatások árain.   

Áram, gáz – MVM

Fűtés

Kétnapi távollét esetén a hőmérsékletet ajánlott 15 fokra állítani. Ennél hosszabb távollét esetén elegendő a 12 fok, és minden belső ajtót érdemes nyitva tartani.

A nagyon hideg téli napokon nem szabad teljesen leállítani a fűtést, mert a nagyon lehűlt helyiségek felfűtése sok energiát vesz igénybe. Ugyanígy sok energiát igényel a hosszú ideig tartó szellőztetéssel lehűtött helyiségek újrafűtése is, ezért rövid ideig, szélesre tárt ablakokkal kell szellőztetni, miközben a fűtést minimumra kell állítani.

A radiátorokra, konvektorokra rakódott szennyeződés miatt több energia szükséges a fűtéshez, ezért ezeket rendszeresen tisztítani kell.

Javasolt a rendszeres párologtatás.

Hűtés

A hűtőt tanácsos naptól, tűzhelytől, fűtőtesttől távol elhelyezni.

A hűtőszekrény leghatékonyabban akkor működik, ha a belső hőmérsékletet +7 fokra állítjuk, a fagyasztóládában pedig -18 fok elegendő a tárolásra.

Meleg ételt ne tegyél a hűtőbe, a fagyasztóba pedig előzőleg hűtőben lehűtött ételek kerüljenek.

A hűtést nem igénylő élelmiszereket (pl. felbontatlan konzerv) ne tárolj a hűtőben.

A kihasználtságnak megfelelő űrtartalmú hűtőszekrényt vásárolj.

Világítás

Használj kompakt fénycsöveket! A kompakt fénycsövek a felhasznált energia jóval nagyobb részét fordítják világításra, mint a hagyományos izzók.

Kompakt fénycsöveket ott érdemes használni, ahol a lámpa napi használata átlagosan legalább 3-4 óra, ilyen lehet a konyha, a nappali, az étkező, a gyerekszoba.

Mellőzd a világítást a használaton kívüli helyiségekben.

Érdemes bizonyos helyiségekben mozgásérzékelővel kiegészített világítást üzemeltetni, így valóban csak akkor ég a villany, amikor szükség van rá.

Tisztítsd rendszeresen az égőket és a lámpaburákat!

Sütés-főzés

Csak akkor kapcsold be a tűzhelyet, ha már elkezdtél főzni, és edény is kerül a tűzhelyre!

Fedd le az edényeket főzés közben, így a hő az edényben marad!

Kapcsold le a főzőlapot a főzés befejezése előtt, és használd ki, hogy a főzőlap még 5-10 percig meleg. Az elektromos sütőt akár már a befejezés előtt 5-10 perccel is kikapcsolhatod, hagyd dolgozni az „utóhőt”.

A hosszabb főzési időt igénylő ételeket célszerű kuktában főzni, így akár 30-40%-nyi energiát takaríthatsz meg.

Ha vannak a háztartásban célkészülékek (pl. vízforraló, tojásfőző), használd azokat, takarékosabb energiafelhasználást biztosítanak egyes főzési műveletekhez.

Víz – Tettye Forrásház

Körültekintő locsolás

Éljünk a szolgáltató által biztosított locsolási kedvezménnyel! Szereltessünk fel locsolómérőt, vagy igényeljük az időszakos locsolási kedvezményt.

Tartsuk helyben a csapadékvizet: használjunk vízáteresztő burkolatokat (pl. kavics) és mulcsot, legyen minél több zöldfelület. Több száz liter öntözővízhez juttathat minket, ha hasznosítjuk, hordókban vagy talaj alatti tárolókban fogjuk fel az esőt.

A hűvösebb reggeli, vagy esti órákra időzített locsolás segít a spórolásban, de a mulcsolás is javítja az öntözés hatásfokát. Ha a kertünkbe szárazságtűrő növényeket választunk, csökkenthetjük a locsolóvíz mennyiségét.

Legyen rendben a házi vízhálózat!

A víz céltalan elfolyása gyorsan sokszorosára duzzaszthatja a vízszámlát. Nem lehet elégszer hangsúlyozni: ellenőrizzük rendszeresen, havonta a házi vízhálózatunkat, és rögtön javíttassuk meg a hibákat, csepegő csapot, bojlert, vécétartályt. A sok kis csepegés összeadódik – egy szivárgó vécétartályon több köbméternyi víz folyhat el észrevétlenül.

Az elöregedett, korszerűtlen házi vezetékhálózatot érdemes idejében felújítani, cserélni, még akkor is, ha nem olcsó.

Ha lakásbiztosítást kötünk, terjedjen ki egy esetleges csőtörés okozta kárra és az elfolyt víz díjára is.

Fürdőszobai vízfogyasztás

WC

A hagyományos öblítőtartályok egy öblítésnél 8-12 liter ivóvizet juttatnak a csatornába (ami egy kétgyermekes családnál akár napi 100-300 litert is jelenthet). Beszerezhető azonban olyan vécétartály is, ami egyben kézmosó is: a kézmosásnál használt víz másodjára a vécéöblítésnél hasznosul, így teljes egészében újra felhasználható.

Matrózfürdő kád helyett

A tusolás frissítőbb, vizet és energiát is spórol: egy kis víz szappanozás előtt és után, és akár 10 liter víz is elég a 100-150 literes kádfürdővel szemben.

lokál
P’artisan art, design & co-space 
 
lokál
Portré: Prof. Dr. Miseta Attila
 
ételital
Teszteltük: Block Coffee Room