És lőn világosság!
És lőn világosság!
Happ Zsuzsa / 2021-05-19 lokál
Az utóbbi években sötétedés után még messzebbre ellátszik a TV-torony sziluettje a ledfényes kivilágításnak köszönhetően. A színek és a kivilágítás változatos, bizonyos alkalmakkor különleges, jelentéssel bíró összeállításokat is láthatunk. A díszvilágítás vezérléséért a Pécsi Kommunikációs Központ munkatársai felelnek, őket kérdeztük a technikai részletekről és a különleges alkalmakról.

A TV-torony díszkivilágítása négy éve része az esti mecseki panorámának. Egészen az elmúlt időszakig ez úgy történt, hogy az előre programozott világítási beállításokat havi rendszerességgel töltötték fel a helyszínen, egy külső adathordozóról. Az idei évben a vezérlőben történt informatikai fejlesztésnek köszönhetően ma már távolról is feltölthetők és módosíthatók a programok, helyszíni kiszállás nélkül.

A Pécsi Kommunikációs Központ munkatársai nagyon büszkék rá, hogy egy olyan projektnek lehetnek a gazdái és fenntartói, ami az elmúlt évek alatt Pécs egyik szimbólumává nőtte ki magát, kiteljesítve a TV-torony eredendően meglévő monumentális jellegét. Munkatársaik 2017 júniusa óta minden jeles kivilágítási napon – essen az húsvétra, karácsonyra, szilveszterre vagy az államalapítás ünnepére – mindig először a Mecsek irányába pillantanak, hogy ellenőrizzék, megfelelően indul-e az aznapi fényjáték. Azt mesélik, nagyon sok pozitív visszajelzést kapnak a legváltozatosabb közösségekből arról, hogy milyen különleges érzéssel tölti el az embereket az a pillanat, amikor visszatérve Pécsre a távolból megpillantják a kivilágított TV-tornyot. Örömmel veszik, hogy az amatőr és a professzionális alkotók egyaránt inspirációként tekintenek a megvilágított építményre, és jobbnál jobb fotók, valamint timelapse videók bukkannak fel róla a közösségi médiában.

A díszkivilágítás a jeles napokra egyedi megjelenéseket tartogat. 2021-ben 38 olyan napot terveztek előre, amikor különleges megjelenésre számíthatunk. A Pécsi Kommunikációs Központ egyre több olyan megkeresést kap civil és jótékonysági szervezetektől, akik kérik saját alkalmaik, rendezvényeik kiegészítésére és láthatóságuk növelése céljából a TV-torony dedikált kivilágítását, ők pedig igyekeznek ennek –kapacitásaik függvényében – eleget tenni. A tavalyi évben talán a legkülönlegesebb, sokak szívét megmelengető esemény volt, amikor a világjárvány időszakában az egészségügyi dolgozók munkájának elismeréseként a torony is együtt „tapsolt” az emberekkel a világítás villogásával, majd novemberben fehér színnel világították meg, szintén az egészségügyben helytálló emberek munkája és kitartása előtt tisztelegve.

(Fotó: Kurdi József) 

 

zene
Z Faktor – A döntő
 
zene
Special Providence, Makrohang
 
lokál
ÁTJÁRÓ 9. RÉSZ