Bagoly, Kiméra, Szekér – Antikváriumokban jártunk
Bagoly, Kiméra, Szekér – Antikváriumokban jártunk
Happ Zsuzsa / 2020-11-26 lokál
Antikváriumba mehetünk szépirodalomért, szakirodalomért vagy csak úgy, a hangulatért. És hogy antikvárium és antikvárium között is van különbség, azt három pécsi használtkönyv lelőhely bemutatásával bizonyítjuk: a Bagolyfészek, a Kiméra és a Könyvszerkér is másképpen szuper.

Aki nem ismeri Leventét és a Bagolyfészek könyvesboltot, az szerintünk nem is pécsi. „Az elmúlt 22 év során széles törzsvásárlói körünk alakult ki a középiskolásoktól, egyetemistákon át a komolyabb gyűjtőkig” – mondja Nagy Levente, akinél a hatalmas – több tízezres! – készlet miatt csak az ajtóig jutunk. A boltban szinte minden műfajból vannak könyvek: szépirodalom, filozófia, történelem és szakkönyvek várják a vásárlókat. Az árak 4-500 forintnál kezdődnek, de kimondottan értékes ritkaságok is levadászhatók a Bagolyfészekben, és kérésre újdonságokat is kedvező áron tudnak biztosítani. Beszerzéskor átvesznek akár teljes könyvtárakat is egyben, jelenleg egy 2-3000 darabos média-, kommunikáció- és egyéb társadalomtudományi könyvtár a büszkeségük, de egy többszáz mesekönyvből álló gyűjtemény is érkezett a napokban.

A Váradi Antal utcai Kiméra szlogenje: Slow reading – Internet, csak fából. Nem is boltként működnek, hanem egyfajta klub formájában. „Alapítványunkkal, a Cinóber Kulturális Alapítvánnyal könyvkiadással foglalkozunk és rendezvényeket szervezünk, alkotókat és kulturális projekteket támogatunk” – foglalja össze István Petra Teréz röviden, és kiemeli, miben egyediek még. „Különlegességünk, hogy próbálunk képzőművészeknek is teret adni, ezért is örülünk, hogy a szomszédunkban velünk azonos néven kivételes antik tárgyakat, bútorokat, szőnyegeket értékesítő üzlet, valamint tetőgaléria működik. Jó időben, főleg nyáron igyekszünk asztalt, székeket kitenni, kávét kínálni és este is nyitva tartani, valamennyire élővé tenni az utcát”. Szinte minden műfajt megtalálunk náluk, de kifejezett erősségük a vallásbölcselet, a filozófia, a kortárs irodalom- és nyelvtudomány. Idegen nyelvű könyvekből is egyre többet tartanak. A Kiméra azt a szemléletet képviseli, hogy egy jó könyv megéri az árát: úgy próbálnak megfizethetők lenni a piacon, hogy közben nem árazzák értékükön alul a könyveket, megtisztelve ezzel a szerzőket és a könyvkiadást. A helyieken kívül sok budapesti vásárlójuk, megrendelőjük van.

A belváros forgalmas pontján, a Hal téren a pécsi könyvszekérről vásárolhatunk könyveket 300 illetve 600 forintért, ami mellé gyakran még akciók is társulnak. A könyvek főként adományokból származnak és az ország számos pontján megtalálható szekerek által találnak olvasókat maguknak, akár egy buszjegy áránál is olcsóbban. A világirodalom, a magyar nyelvű irodalom, a gasztronómia, a történelem, a vallás és a szórakoztató irodalom egyaránt képviselteti magát a szekéren és az azt körülvevő dobozokban, valamint idegen nyelvű könyveket is találhatunk, a kínálat pedig hetente többször frissül. A vásárlók között vannak visszajárók és alkalmi járókelők. Amikor arra jártunk, éppen sorban álltak a vevők. A pécsi szekeret egyetemista hallgatók működtetik, mondja el egyikük, Schnel Róbert, aki örömmel szolgálja ki az érdeklődőket, de vannak nehézségei is:  „2018 decembere óta működünk Pécsett. Nagyrészt pozitív visszajelzéseink vannak, azonban az utóbbi időben sokat romlott a Hal tér közbiztonsága, amit sajnos mi, dolgozók a saját bőrünkön is tapasztalunk”.

 

 

lokál
Az Aktív Misina ötletgazdái
 
lokál
Játssz Fridával!
 
súgó
Irodalmi Diszkó Fesztivál