Élményre hangolva
Élményre hangolva
/ 2015-05-20 lokál
Az EUROPA CANTAT XIX Pécs 2015 nemzetközi fesztivál unikális kezdeményezés a kórusprogramok között a tekintetben is, hogy egyszerre fakaszt dalra amatőr és profi énekeseket, valamint ígér szórakozást az aktív résztvevőknek és a (csak kezdetben) passzív közönségnek.

A fesztivál regisztrált résztvevői idén 40 énekes műhely közül választhatnak, amelyek csoportos és egyéni részvételre is lehetőséget adnak, de a többnapos programok mellett az egynapos ún. felfedező műhelyek is részvételre csábítják a kíváncsi látogatókat. Ezek a rövid programok alkalmasak arra, hogy az akár zenei képzettség nélküli átutazó is ízelítőt kapjon a vokális és kórusmuzsika különféle megközelítéseiből, típusaiból, a zenei stílusokból és a világ különböző égtájainak kóruszenei repertoárjaiból. A felfedezők ezeken a zenei programokon életkortól függetlenül különleges éneklési technikákat gyakorolhatnak, és változatos módon ismerkedhetnek meg a kóruséneklés világával. A Svéd folklór, Az amerikai népdalok forrása, a Klapa éneklés, Az orosz népdalok csodálatos világa, az Arab monodikus dalok, Az ortodox zene világa, A gregorián ének és neumák használata, a Felhangéneklés - Torokéneklés, a Piazzolla tangók kórusra, a Latin-amerikai barokk zene, A korai barokk zene és a modern pop párhuzamai, és Philip Glass – Minimálzene, Kórusimprovizáció kurzusa a kalandvágyó pécsi közönséget is várja. Jelentkezni – a műhelyek létszámkorlátait figyelembe véve – akár a program napján is lehetséges. További műhelyek és jelentkezési feltételek a www.ecpecs2015.hu oldalon találhatók.

A felvezető rendezvények közül a Pécsi Egyetemi Napok programját a világ egyik legjobb a capella együttese, a német Slixs színesítette, ugyanitt a közönség átélhette a közös éneklés izgalmát Tóth Árpád karnagy vezetésével, mint ahogy azt is, hogy nagykövet kórusunk, a Voisingers hogyan lelkesítette közönségét a koncertek előtt!

A fesztiválig együtt hangolunk, és Pécsett egyre több helyen lesz hallható kóruszene. Tavasztól már oktatási intézményekben lépnek fel hírnökkórusaink, és előadásokat szervezünk a zene életünkben betöltött fontos szerepéről.

De mindez csak a kezdet, hiszen a közönség májusban több helyen is találkozhat az EUROPA CANTAT varázslatos világával. Erről többek között a nagy hagyományokkal bíró és közönségkedvenc Pannon Filharmonikusok, az EUROPA CANTAT hivatalos zenekara gondoskodik. Programjainkkal jelen leszünk többek között a Kézműves Sörök Fesztiválján is, és ismét zene szól a Városháza erkélyéről a Pannon Zenebaráti Kör „Egy kis Pécsi Zene” kezdeményezése nyomán. Szintén májusban megválasztjuk az EUROPA CANTAT Borát, majd júniusban a tradicionális Sétatér Fesztivál és a POSzT alkalmával a közönséget pécsi kórusok és a budapesti Soharóza koncertjével kényeztetjük.

A hallható élményeket vizuális elemekkel is fűszerezzük, májustól minden közlekedési tengelyen az EUROPA CANTAT ruhájába öltöztetett buszok szelik át a várost, és kültéri reklámfelületeken is visszaköszön a cantatos arculat.

Még nem késő, önkéntesként is csatlakozhat a fesztivál szervezőcsapatához! Rendszeres találkozóinkon mindig jó a hangulat, és nagy a kísértés a közös éneklésre.

Hangoljon velünk Ön is, mert annyit ígérhetünk, hogy izgató emlék leszünk…

EUROPA CANTAT, július 24.-augusztus 2. Hung(a)ry for Singing!

(A cikk megjelenését az EUROPA CANTAT támogatta.)

súgó
A hattyúk tava
 
ételital
Filter, Krédli, Rokusch – Tervek az idei évre
 
ételital
Édes élet